havmann
Foto: Øystein Voll
Tips & triks

En venn å stole på!

Du er ikke alene om du føler det er vanskelig å gå ut i verden som deg selv. Det er mange som trenger en venn å stole på. For noen blir et alter ego en slik venn. Her forteller Thomas Voll om viktigheten av hans HeCreature. Og han deler noen tips som kanskje kan være nyttige.

Alter ego er et latinsk begrep som betyr «annet jeg», altså at et individ definerer seg selv inn i en annen rolle eller identitet enn den man «egentlig» eller «vanligvis» har. I moderne språk kan man se at alter ego benevnes som AKA, Also Known As, og at det ikke bare er et begrep brukt i individsammenheng, men også i teatersammenheng eller som pseudonym, for eksempel av en forfatter.

Det sies at den romerske politikeren og forfatteren Cicero (106 f.Kr. – 43 f. Kr) var den første til å bruke begrepet slik vi kjenner det i dag, og han definerte det som «et annet selv» eller «en venn til å stole på». Dette siste synes jeg det er verdt å ta med seg videre i denne teksten.

Et annet meg

Det er mange mennesker rundt oss som ikke kan eller tør leve ut den de egentlig er, dypt inne i seg selv. Noen har funnet ut at det er lettere å være den de er, om de er en annen. De finner et alter ego som kan hjelpe dem i møte med verden utenfor.

Verden utenfor er stor, og kan oppleves som uforståelig, uvennlig eller direkte farlig, om jeg går ut i den som meg selv. Men om jeg ikler meg en superhelt-drakt, et dyre-kostyme eller kanskje frakk og flosshatt, da er jeg et annet meg, en som våger å gå ut i verden. Og jeg har en venn jeg kan stole på, med meg og i meg.

Seg selv fullt ut

Thomas Voll er danser og koreograf. På jobb er han Thomas of Norway. Det er kunstnernavnet hans. Privat er han i tillegg til å være Thomas også HeCreature, havmannen, som er Thomas sitt alter ego. Thomas mener at et alter ego kan være nødvendig for individet for å kunne ha en opplevelse av å være seg selv fullt ut. Og han tror at veldig mange har et alter ego i seg på en eller annen måte. Mange opplever begrensninger i møte med samfunnet, som igjen kommer av en opplevelse av at det ikke er aksept for den vi er. Da trenger vi noe å møte verden med, en venn til å stole på.

mann i blomstret dressjakke.
Foto: Øystein Voll.

-Jeg tror vi får se flere alter egos i framtiden, mye på grunn av press i sosiale medier på individet om hvordan vi skal se ut eller at vi presses inn i en form det forventes at vi skal passe inn i. Dermed må flere og flere late som de er noe de ikke er. Men for meg er et alter ego det motsatte av det å late som. Når jeg er HeCreature later jeg ikke som. Det er ikke en kunstig rolle som skal skape en opplevelse for noen, sier Thomas.

Thomas ikler seg HeCreature med ujevne mellomrom. De som har vært så heldig å se ham i sitt alter ego sier det virker som han er i transe.

-Noen trenger et alter ego for å tørre å gå ut. For meg er det motsatt. Jeg er ikke redd for å gå ut, for å være sosial. Og på jobb som koreografen og danseren Thomas of Norway er jeg på scenen og må by på seg selv. Derfor handler HeCreature for meg om å møte meg selv, en måte å trekke meg tilbake på. Det er mitt indre liv. Og det er min måte å finne fighteren i meg. Det er en slags ladestasjon, som påvirker hvordan jeg som Thomas møter verden, forteller han.

Fisk i nordnorsk farvann

Det er kanskje derfor han er veldig beskyttende overfor sitt alter ego. Det er få som har sett ham live. Kanskje har noen lest om ham i Dagbladets Magasinet for noen år siden. Kanskje har noen møtt ham på Instagram. Men som HeCreature trives han aller best når han kan være under vann.

-Det oppleves greit å poste bilder på Instagram siden det er jeg som bestemmer hva verden skal få innblikk i, og det er fint å kunne vise verden at dette er del av et stort mangfold. Bildene viser at jeg er her, jeg finnes. Men bildene er ikke tatt for å imponere noen. Når jeg deler bildene på hecreature.no eller på sosiale media gir jeg verden et innblikk i hva et alter ego kan være. På den måten kan jeg bidra til å skape aksept for det som er annerledes, sier Thomas.

Fiskehalen han ikler seg er ikke fargerik og eventyraktig. Han har tegnet den selv, og fått den produsert i USA. -Halen min minner om fisk man ser i nordnorske farvann. Sei og torsk. Rett og slett fordi jeg er nordlending, sier han.

-Det handler om hvilken estetikk jeg er tiltrukket av. Hva jeg synes er vakkert, og hva jeg connecter med. Den halen jeg bruker gir også en kamuflasje. Jeg kan gjemme meg og være en observatør. For meg ville en fargerik hale være mer som en karakter, noe for et publikum. Det var forresten ikke jeg som valgte denne estetikken, føler jeg. Det var estetikken som valgte meg. Jeg har alltid vært fascinert av havet og de som lever i det, forteller Thomas.

Teksten fortsetter under bildet

havmann i hav
Foto: Stein Arvid Aamo

Her følger tips fra Thomas

Utvikle ditt alter ego:

  • Føl deg fram og lytt til stemmen inni deg. Hvem er du?
  • Det kan ta lang tid å finne riktig estetikk og form. Ta den tiden du trenger!
  • Det kan være vanskelig å sette ord på hva ditt alter ego er eller hvor det kommer fra. Da kan det være fint å finne noen å dele tanker og følelser med, for eksempel en god venn. Ved å sette ord på det kan det bidra til å etablere en trygghet i deg selv.
  • Bruk sosiale medier til å se hva andre gjør, og hvordan de gjør det! Det kan bidra til en opplevelse av tilhørighet og fellesskap.

Skapelsesprosessen:

  • Eksperimenter deg frem. Jeg brukte tegning i starten for å få bildene i hodet ned på papir. Det var veldig nyttig for meg.
  • Våg å prøve og feile. Det er ikke alltid man får fulltreffer på første forsøk. Tillat deg selv å utvikle ditt alter ego over tid.
  • Spør om hjelp! Materialkunnskap er nyttig og viktig hvis man ønsker å skape noe selv. Spør derfor om hjelp dersom du for eksempel ikke kan sy eller ikke vet hvordan du skal gå frem.

-For HeCreature var sminke nødvendig i starten, men etter hvert ble det ikke viktig lenger. Men jeg bruker linser på øynene noen ganger. Det er avhengig av humør. Om jeg har det tungt eller er sårbar er behovet for linser mye større enn om livet er godt. Det blir en måte å beskytte meg selv på. Vi ser dette blant dyr også, at det er viktig å kunne reagere mot verden. Noen har pigger, noen klør, noen knurrer, noen rasler eller lokker, og noen kan skifte farge i takt med omgivelsene. Ingen ting er statisk, heller ikke et alter ego, og derfor er det også rom for å ha ulike detaljer eller nyanser som skifter hvis det føles riktig. Du er sjefen og du bestemmer, for det handler om deg! avslutter Thomas Voll.

Abonner på vårt nyhetsbrev