Jeg trenger hjelp til å søke på en teaterskole.

Fullstendig spørsmål fra innsenderen: 

Hei! Vet ikke helt om det er slike råd dere gir, men jeg prøver uansett: Jeg har veldig lyst til å søke på en bachelor i skuespill på en skole i Oslo, men allerede på den første og andre oppgaven jeg må besvare i opptaksprøven så ble jeg stående fast, oppgavene er som følger:
 
1) Velg en teatertekst (dramatikk) som har gjort inntrykk på deg. Fortell oss hva det var ved denne teksten som gjør at den betyr noe spesielt for deg. Reflekter også over hvilke kvaliteter du mener stykkets karakterer har. 
2) Du skal fremføre en monolog for opptaksjuryen. Det kan være en tekst som er skrevet for én skuespiller, et utdrag (lang replikk) fra et skuespill, eller et prosastykke. Du bør velge noe du liker og synes du forstår. Monologen skal fremføres utenat. Velg gjerne god dramatikk, f.eks. et av Henrik Ibsens stykker, Shakespeare, Tsjekhov, Brecht, ny norsk eller oversatt samtidsdramatikk, m.fl. 

Spørsmål: 
1) Jeg har i grunn ikke så mye kunnskap om teatertekster, bortsett fra noen få jeg ikke klarer å huske navnet på fra undervisning på ungdomskolen og videregående, som er noen år siden nå. Kan dere hjelpe meg? Hadde blitt så glad om dere kunne ha nevnt noen klassikere som jeg muligens har hørt om, eller i det minste noe som er lett å relatere seg til. 
2) Hovedproblemet for denne oppgaven er at jeg ikke helt vet hvor jeg skal finne den originale teksten til ulike skuespill, eller vet om noen med en god monolog som varer i 3-4 minutter. Føler meg litt dum som spør dere om hjelp med dette, siden det er vel noe jeg i bunn og grunn skulle ha hatt litt kjennskap til siden jeg er interessert i å studere skuespill, men jeg står virkelig fast, men har allikevel ikke lyst til å gi opp allerede på grunn av disse oppgavene. Krysser fingre og tær for at dere kan komme med noen gode råd/tips!

Svaret er skrevet i samråd med en skuespiller som er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. 

Hei!

Vi tolker begge første spørsmål som at det ikke nødvendigvis må være en klassiker som du har lest. Det kan godt være en film, et stykke du har sett tidligere etc. Det virker som hovedoppgaven er å skildre opplevelsen din av stykket. Det er kanskje en spesiell opplevelse som har gjort at du vil bli skuespiller? Velg i så fall det stykket eller den filmen. Det viktigste er at du ikke prøver å google deg fram til et smart svar. Det er en ærlig sak å være fersk, så ikke lat som at du kan mer enn du gjør. Prøv heller å formidle hva det er med yrket som fascinerer deg og som gjør at du vil bli skuespiller.

Med tanke på klassikere, har du helt sikkert vært borti Ibsen på skolen. Han har flere sterke dameroller som det kan være lettere å relatere seg til. Her er Et dukkehjem, Hedda Gabler og Vildanden gode eksempler. Du har også Glassmenasjeriet av Tennesse Williams, med en ung karakter som heter Laura, som er veldig fin. Måken av Tsjekhov kan det også hende du har vært borti.

Av nyere tekster kan det være verdt å nevne norske Maria Tryti Vennerød eller danske Line Knutzon, for eksempel hennes «Først bli’r man jo født».

Du kan også velge skjønnlitteratur. Det er flere som velger å framføre litterære tekster på audition. Her er «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» et godt tips. Det er en liten bok skrevet av norske Kjersti Annesdatter Skomsvold som har blitt spilt av Anne Marit Jacobsen på Nationaltheatret i lang tid. Den er lettlest og stykket er en lang monolog. 

Du finner teatertekster og monologer på biblioteket og de hjelper deg helt sikkert med å finne fram. Det er også skrevet flere bøker om audition, og det finnes et par bøker på norsk hvor det er samlet tekster som er gode å bruke på opptaksprøver. Det kan være lurt å se om du finner noe der. Spør bibliotekaren så får du nok hjelp til å finne disse bøkene.

Et annet tips er å se på hjemmesiden til de ulike teatrene. Se hva de setter opp for å få et inntrykk av hva som rører seg på norske teaterscener for tiden, for eksempel på Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Trøndelag Teater og Den Nationale Scene. Da kan det hende du får ideer til en tekst du kan bruke i spørsmål 1. 

Vi ønsker deg masse lykke til! Håper du får til å skrive en god søknad. Det viktigste er at du finner en tekst som du kan stå for, og som du oppriktig liker. En jury avslører fort om du har valgt noe fordi du tror de liker den, men som du egentlig ikke har et forhold til. Som sagt, vær heller ærlig og gi en god begrunnelse for at du har valgt den teksten du har valgt. Du kan godt være en god skuespiller selv om du ikke har lest alle de gamle klassikerne :--)  

Abonner på vårt nyhetsbrev