"Dirigenten" med Ole Bergesen i Fitjar Teaterlag. Her fra Norsk Revyfestivals jubileumsforestilling i Olavshallen i 2016. Foto: Norsk Revy.
"Dirigenten" med Ole Bergesen i Fitjar Teaterlag. Her fra Norsk Revyfestivals jubileumsforestilling i Olavshallen i 2016. Foto: Norsk Revy.
Tips & triks

Hva er et godt revynummer?

Et godt revynummer kan være så mangt, men de beste har ofte noen fellestrekk.

For det første verdsetter vi i Norsk Revyfaglig Senter at et revynummeret har originalitet, aktualitet og vilje til å være samfunnskritisk. Revyscenen er folkets talerstol, der du kan si din mening om mye og mangt, særlig om det som er skjevt i samfunnet. Et godt revynummer sparker heller oppover mot styresmaktene, enn å ta dem som blir ofre for bestemmelsene. For det andre skal nummeret ha en god tekst som er basert på en god idé. Revynumrene som gjør det godt i NM i revy på Høylandet har et fortellergrep som får fram teksten og denne ideen på en måte som fanger vår oppmerksomhet. Numrene har en konflikt og beveger seg tydelig i en retning, mot en slutt som oppsummerer konfliktene i teksten. Den gode teksten driver handlingen fremover og er ofte skrevet delvis i presens slik at handlingen skjer «her og nå». Det er fristende å ta med for mange ideer fordi de er morsomme. Til det er det bare én ting å si; kill your darlings. For det tredje er valg av rollefigur og rolletolkning, samt god formidlingsevne viktig i alle revynummer.

Man kan koke dette ned til en oppskrift med tre hovedingredienser: 

1. God idé

Dette kan være originalitet, uventet vinkling av tema, uventede sceniske løsninger, uventede rolletolkninger, uventet sluttpoeng, samfunnskritisk innhold, tydelig konflikt. Med andre ord; et tema der de humoristiske poengene, hver for seg eller samlet, viser en originalitet og nytenkning.

2. Sceneframførelse

God kontakt med publikum, ved hjelp av blikkontakt og gjennom å utvise glede over å formidle. God diksjon og god timing bidrar til å heve nummeret. Hvordan en velger å tolke rollefiguren og skape innhold i denne er viktig for kvaliteten på revynummeret. Du må gjerne overraske publikum i rolletolkningen, slik at en motvirker stigmatiserte framstillinger av karakteren.

3. Overraskelsen

Revy er på sitt beste når den utfordrer publikums holdninger og bryter med publikums forventninger. Overraskende karakter, overraskende tema, og situasjoner, eller overraskende sluttpoeng, er det som løfter enkelte revynummer fra «greit nok» til «genialt»!

Vikar'n
Vikar'n, rollefiguren til Harald Morten Bremseth, som har vunnet både Beste monolog og Beste sceneprestasjon under NM i revy. Foto: NRS
Målgruppe
Relaterte arrangement
5. jul 2017
Norsk Revyfestival med NM i revy.

Bygdatunet, Høylandet 7977 Norge

Relatert organisasjon

Norsk Revy

Nasjonalt kompetansesenter for revy som skal rekruttere til og utvikle revysjangeren, lage arrangementer og ta vare på revyhistorien. Arrangerer blant annet NM i revy.
Relatert verktøy
Norsk Revy har utviklet en håndbok for revyproduksjon i samarbeid med 4H Norge og Noregs Bygdeungdomslag.
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev