Inspirasjon

Vår digitale revyscene!

Humorportalen er et utstillingsvindu for revygrupper og alle revyfestivaler i landet, og den fungerer som et arkiv over deler av den norske kulturarven.

Tillatelse

Revygruppene deler med glede det de har skapt, men du må spørre om lov til å bruke nummeret. Revynummer er et åndsverk som er beskyttet av åndsverkloven.

Norsk Revyfestival representerer alle glade amatører og den folkelige humoren. Som Norges viktigste humorfestival og arrangør av NM i Revy, trenger vi et nasjonalt medium for å synliggjøre det som skapes på revyscener over hele landet. Derfor har vi utviklet Humorportalen. 

Vi ser at vi når målgrupper gjennom portalen som vi ikke når på Norsk Revyfestival, den hjelper oss med å spre revysjangeren og vi påstår at den gjør Norge morsommere! Den er i tillegg en kompetansearena som brukes den av lærere og foredragsholdere.

Revy som kulturarv 
Humorportalen har innslag helt tilbake fra Norsk Revyfestival i 1988. I tillegg til Norsk Revyfestivals eget materiale kan revylag både sende inn enkeltinnslag de ønsker å vise på Humorportalen og de kan selge hele forestillinger. Fra tidlige revyfestivaler er det fortsatt en mengde revynummer som ligger på gamle filmruller på en låve på Høylandet, disse skal etter hvert digitaliseres og løftes frem i lyset igjen. Humorportalen er derfor spesielt viktig med tanke på bevaring og formidling av den norske kulturarven. Det er interessant å gå tilbake i arkivet og se hvilken utvikling revysjangeren har hatt gjennom mange år, samtidig som at den på mange måter har bevart både form og uttrykk. Revy kommenterer sin samtid og det er lett å se hva samfunnet har vært opptatt av i de ulike periodene, samtidig finner man gamle nummer som kan løftes frem i lyset 15 år senere og fortsatt er dagsaktuelle. Det et enormt materiale å ta av og det jobbes kontinuerlig for å oppdatere og utvikle både innhold og tekniske løsninger, slik at Humorportalen kan serve både revygrupper og publikum best mulig.

Publikumsengasjement
Humorportalen er også tilrettelagt for digitale konkurranser, der publikum stemmer frem sine favoritter – dette skaper engasjement på mange måter, ikke minst for det å skape ny humor på nett. Gjennom dette har vi erfart at interessen for å lage humor på nett er til stede, men også at det er få grupper som har den kompetansen som kreves for å lage gode nok produkter for lansering. Det er ofte en økonomisk utfordring å få gode videoproduksjoner, men man kommer langt med litt ekstra kunnskap. For å imøtekomme denne utfordringen har vi arrangert kurs og workshop i videoproduksjon, der gode tips og råd legges ut på Humorportalen.

Tilgang til innhold

Vi har valgt å legge noe av innholdet åpent og noe bak mur.


Registrering: Å registrere seg er gratis. Registrering gir oss muligheten til å få kontaktinformasjon om brukerne slik at vi kan sende ut relevant informasjon.


Årsabonnement (kr. 480,-): gir tilgang til alt av innhold fra NM i revy og fagstoff, i tillegg til rabattert pris på forestillinger fra andre aktører i nettbutikken.


Streaming: De siste årene har vi streamet forestillinger fra Olavshallen og finaleforestillingen fra NM i Revy, disse kan man kjøpe tilgang til for en begrenset tidsperiode.


Nettbutikk: Salg av forestillinger, egne og andres.

Humorportalen var revyreddende i pandemitid!
Når koronapandemien kom og slo bena under det meste innen kulturfeltet, kunne vi hive oss rundt og benytte vår digitale scene! I 2020 skulle de regionale revyfestivalene gå av stabelen, og ved hjelp av Humorportalen kunne både Nord-Norsk Revyfestival, Humorfestivalen i Heim og Berre Galskap på Fitjar fortsatt invitere til konkurranse og gjeve priser gjennom å arrangere digitale revyfestivaler. I tillegg fikk vi på plass en helt ny regional revyfestival på Østlandet og vi arrangerte NM i Studentrevy 2021. Takket være Humorportalen kunne vi bidra til at revylivet ikke ble lagt helt dødt som så mye annet. NM for skolerevyer er et nytt tilbud for alle mellom 16-19 år, som vi arrangerte for første gang i 2022, med deltakere fra hele landet. Dette blir et årlig arrangement på Humorportalen.

Rettigheter
Det er revygruppene som eier revynumrene, men Norsk Revy har innhentet rettigheter til å publisere innslagene som har vært med i NM i Revy.

Bruk av materiale fra humorportalen
For å bruke en revytekst må man ta kontakt med Norsk Revy som formidler utleie av tekster eller spørre revygruppen/tekstforfatter direkte.
Norsk Revy har en tekstbank man kan leie tekster fra.

Bruk av  tekstene koster kr 250,- per åpne forestilling og kr 110,- for lukkede arrangementer (privat bruk, uten inngangspenger). 75 prosent av inntektene går til tekstforfatter.

Relatert organisasjon

Norsk Revy

Nasjonalt kompetansesenter for revy som skal rekruttere til og utvikle revysjangeren, lage arrangementer og ta vare på revyhistorien. Arrangerer blant annet NM i revy.
Relatert verktøy

Musikk i revy

Du må søke rettigheter for å bruke musikk produsert av andre.
Last ned: pdf (1684 Kb)

Mal for skolerevy

Manualen er utarbeidet i et samarbeid mellom Norsk Revyfaglig Senter og Grong videregående skole.
Last ned: pdf (799 Kb)
Norsk Revy har utviklet en håndbok for revyproduksjon i samarbeid med 4H Norge og Noregs Bygdeungdomslag.
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev