vi ser paraplyer i flere farger mor en blå himmel
Meninger

Et ønske fra nord

Kulturalliansens amatørteaterutvalg har gitt tilsvar på mitt innlegg "Trenger vi flere paraplyer?" Å ta en debatt i åpne kanaler er utfordrende, og vanskeligst er avveiningen om en skal gi tilsvar eller ikke. 

Derfor takker jeg Kulturalliansens amatørteaterutvalg for svar. Dette gir en bekreftelse på at vi ser på amatørteaterfeltet fra forskjellige perspektiv og ulik historisk kontekst. Her fra nord så opplever vi at både Kulturdepartementet og senere Kulturdirektoratet har gitt oss adgang til interessepolitiske prosesser. Vi har også opplevd at samarbeidet med Vestlandske Teatersenter, Buskerud Teater og Norsk Revy har vært viktig inn i disse prosessene med departement og direktorat. Selv om ikke vi har vært enig i beslutningen om å flytte oss ut av statsbudsjettet til tippemidlene, så ser vi likevel at rammen for feltet som helhet er blitt bedre. Når Kulturdirektoratet samlet de såkalte amatørteaterorganisasjonene i en tilskuddsordning med felles reglement, så ble en årelang strid om kriterier for tilskudd nullstilt. Videre så ble tilskuddsordningen Kulturrom styrket, og amatørteaterfeltets aktører kunne søke. Men dagen før dagen skal vi ikke bruke mer tid på kjedelig oppramsing.

Vi som ikke blir med på etablering har ingen rett til å påvirke. Likevel vil jeg komme med to råd basert erfaring fra feltet. Det ene er å legge til grunn et konsensusprinsipp og det andre er å lytte til andre stemmer i det frivillige scenekunstfeltet. Videre håper jeg på at forslag til formålsparagraf erstattes med en ny formulering, slik at den nye amatørteaterparaplyen ikke skygger for andre. 

Kan dette være noe?

  1. Arbeide for en økning av rammevilkår for alle scenekunstuttrykk der barn, unge og amatører medvirker. 
  2. Samarbeide med medlemmer om koordinering av interessepolitiske innspill til de statlige myndigheter og fond.
  3. Bistå medlemmer med koordinering av interessepolitiske innspill til regionale myndigheter og fond, sammen med andre relevante aktører i regionene.
Relatert organisasjon

Hålogaland Amatørteaterselskap

Interesseorganisasjon innen det frivillige scenekunstfeltet. HATS drifter et kompetansesenter som skal bidra til utvikling av revy, teater og andre sceniske uttrykk

Abonner på vårt nyhetsbrev