regn
Meninger

La det regne – uværskråkene er også invitert!

Det er deilig med åpen debatt og engasjement! Det blir i disse dager invitert til stiftelsesmøte for en ny amatørparaplyorganisasjon for amatørteaterfeltet. Daglig leder i HATS, Irene Nordhaug Hansen, er bekymret for om den nye paraplyorganisasjonen ikke er tilstrekkelig sterk eller representativ. Det tror vi er opp til oss som blir med i organisasjonen. Alle som arbeider for og med amatørteater på regionalt eller nasjonalt nivå er velkomne til å bli med. Vi tror at vi har mange felles interesser, og at vi får mer politisk gjennomslag for gode ordninger for alle som driver med amatør-teater, -musikal, -revy, -drag, -standup i bygd og by gjennom å samarbeide om budskapet til politikere og byråkrati. Vi ønsker å bidra til dialog, tillit og heiing på hverandre – og at amatørteaterfeltet får sin rettmessige plass i kulturpolitikken!

Historisk plaskregn krever også paraply (eller redningsvest)

For ett år siden inviterte Kulturalliansen amatørteaterorganisasjoner i egen organisasjon, og to amatørteaterorganisasjoner utenfor, til å bruke ett år på å diskutere om det fantes noen mulighet for å samle amatørteaterfeltet. Kulturalliansen stilte generøst med sekretær, men ellers har vi jobbet for oss selv: Frilynt, Noregs Ungdomslag, Norsk Amatørteaterforbund, Norsk Revy, Vestlandske Teatersenter, Nettverk av regionale teaterråd. Vi som er relativt nye i dette feltet (som flere av oss i utvalget er), har blitt overrasket over å møte et amatørteaterfelt med mange organisasjoner med lite tillit til hverandre, og med liten politisk slagkraft nasjonalt. «Det er ikke noe vits i å spørre amatørteaterfeltet, dere krangler bare dere i mellom likevel», var et av svarene vi fikk da vi forsøkte å få påvirke hvordan politikk og støtteordninger skulle utformes. Som HATS skriver, er det sikkert mange gode og historiske grunner for det. Men det hjelper ikke for framtida til amatørteateret, om vi pisker opp våre egne stormer, i stedet for å samarbeide.

Trenger vi egentlig en paraply til? 

En av de spennende tingene med amatørteaterfeltet er at vi er organisert på ørti forskjellige måter, i ulike genrer, i ulike geografiske områder. Det fins medlemsorganisasjoner, stiftelser, aksjeselskaper, kommunale IKS osv. Noen er nasjonale, noen er fylkesvise, noen er regionale innenfor eller på tvers av fylkesgrenser osv. Noen er interesseorganisasjoner, noen driver med forestillinger, noen med kurs og skole, noen med manus eller fagstoff eller festivaler eller arrangementer, og noen gjør alt det, og litt til. Status i dag er at de paraplyorganisasjonene som fins, er for medlemsorganisasjoner. Om din organisasjon er en stiftelse eller aksjeselskap, kan du ikke være fullverdig medlem av paraplyene. 

I utvalget har vi vurdert ulike modeller for samarbeid – gjennom nettverk, gjennom å melde oss inn i eksisterende organisasjoner, eller å stifte en ny amatørteaterparaplyorganisasjon. Vi tror det er nødvendig å stifte en ny organisasjon fordi:

  • Vi mener at det politiske interessearbeidet har blitt stykkevis og delt de siste årene, da det er nettopp nettverksarbeid som har vært den dominerende modellen 
  • Vi tror at en organisasjon med medlemmer, årsmøte og styre vil få mer politisk slagkraft enn et løst nettverk
  • Vi tror på en organisasjon som kan forene alle virksomheter som driver med amatørteater – uansett organisasjonsform – fordi vi tror vi har mange felles interesser og mye kompetanse om feltet som vi trenger å formidle til de som styrer kulturpolitikken.

Paraply til å slå hverandre i hodet med?

Målet vårt er å samle hele amatørteaterfeltet. Men vi forstår at det tar tid å bygge tillit og gode relasjoner. Vi har forsøkt å ha en god prosess med åpne møter, referater, plattform og vedtekter. Vi har sendt ut til alle organisasjoner vi vet om i feltet – og oppfordret til å sende videre – og vi har fått flere gode innspill både i åpne møter og skriftlig, som vi har tatt inn i forslaget til vedtekter og plattform. Men er det pr. i dag en slagkraftig og representativ organisasjon? Nei, det er ikke en gang en organisasjon! 

Vi har kalt inn til et stiftelsesmøte 22.oktober, der vi selvsagt håper flest mulig regionale eller nasjonale organisasjoner vil være med. Man kan selvsagt melde seg inn senere også. Stiftelsesmøtet skal behandle plattform og vedtekter, og velge et interimstyre som skal virke fram til første ordinære årsmøte. Masse muligheter til å være med å forme og skape den nye organisasjonen for de som vil – for det er klart at dette ikke er et ferdig byggverk. Den blir fattigere uten HATS, tror vi. Men her må hver organisasjon ta sine egne valg. Vi håper at organisasjoner fra alle landsdeler vil være med. Vi har nok mer til felles enn vi tror.

Håp om solskinnsdager

Vår drøm er et amatørteaterfelt som er stolte av hvordan vi gir rom for det skapende og lekende mennesket, som har tillit til hverandres prosjekter, som tåler vårt eget og andres mangfold – og som sørger for at amatørteater er en like viktig og naturlig del av den frivillige kulturen som musikken og idretten. La oss være rause, jobbe sammen og heie på hverandre! 
Velkommen til stiftelsesmøte 22.oktober 2024! 

Generalsekretær Magni Hjertenes Flyum, Noregs Ungdomslag 
Daglig leder Dagrun Gunnarson, Norsk Revy
Teaterrådgiver Tale Haugan, Frilynt
Generalsekretær Hanne Kjersti Iversen, Norsk Amatørteaterforbund
Daglig leder Tone Runsjø, Akershus Teaterråd
Styreleder Bjarte Andre Misje, Vestlandske Teatersenter

 

 

Relatert organisasjon

Noregs Ungdomslag

Kulturorganisasjon for folkelige kulturtradisjoner. Har medlemslag i heile landet. Mange driv også med teater og dans. Tilbyr instruktøropplæring og gjesteinstruktørar.

Norsk Revy

Nasjonalt kompetansesenter for revy som skal rekruttere til og utvikle revysjangeren, lage arrangementer og ta vare på revyhistorien. Arrangerer blant annet NM i revy.

Vestlandske Teatersenter

Kompetansesenter for teater og drama. Driver teaterskole for barn og unge og tilbyr bl.a. kompetanseheving for voksne som arbeider med barne- og ungdomsteater.

Frilynt

Medlemsorganisasjon for grupper og lag med hovedvekt på kultur. Tilbyr aktiviteter til barn og unge innenfor film- og teater. Arrangerer årlig sommercamp og NM junior Teatersport.

Norsk Amatørteaterforbund

Medlemsorganisasjon for teaterlag og enkeltpersoner. Drifter festivalen Teaterdagene og NM i Teatersport™. Tilbyr økonomisk støtte og forsikring.

Akershus Teaterråd

Interesseorganisasjon for frivillige organisasjoner som arbeider med amatørteater i Akershus fylke. Driver bl.a. med faglig veiledning og politisk aktivitet
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev