""
Inspirasjon

Ung ildsjel bak dansegruppe

Som scenekunstner er det alltid inspirerende å høre om unge ildsjeler som tar initiativ til nye prosjekter og lykkes med det. Kari Selnes Frogner er et bra eksempel på en sånn ildsjel og mitt intervju med henne kan forhåpentlig bidra til at andre unge kan bli inspirert til å starte nye prosjekter innen dansefeltet. 


- Dansegruppa har blitt et sosialt møtested, og en superviktig måte å ha det gøy på og bli bedre kjent med hverandre - ikke nøl, inviter med de du vil, og tør å ta sjefsrollen, sier Kari

I Selnes i Nordland ble der i 2020 startet en dansegruppe som kaller seg «Sisters by Dance». 15 år gamle Kari Selnes Frogner er initiativtaker til dansegruppa som består av syv jenter i alderen 15-16 år. Denne artikkelen forteller historien om hvordan gruppen ble til og hvordan en ung ildsjel viste hvordan idé kan bli til virkelighet. 

UKM ble startpunktet

Etableringen av “Sisters by dance” skjedde i forbindelse med at Ungdommens kulturmønstring (UKM) sendte ut oppfordringer til skoler om å lage innslag til mønstringen. Da Kongsvik ungdomsskole i Nordland ikke fikk til å bidra med noe, fikk Kari en idé om å lage et danseinnslag. Hennes mor og venner støttet henne, og det ga henne mot til å spørre noen av dansevennene som hun hadde på Tip Toe Dansestudio i Mo i Rana, om å bli med på å lage noe som selvstendig gruppe. Sånn ble det, og «Sisters by Dance» ble dannet. De var sju stykker allerede fra start og Kari hadde hovedansvaret for å få laget deres første dans sammen. 

- Vi hørte mye på musikk, samlet på ideer og forslag fra youtube og Tik Tok, og sammen med de andre fant vi fram til en låt og elementer, bevegelser og triks som vi ville ha med i koreografien forteller Kari.

Venninnene kom i samlet flokk fra Mo til Selnes, og der bodde de hjemme på gården hos Karis familie og de fikk øve i Kystfortmuseets lokaler. På grunn av pandemien måtte UKM avlyse sitt planlagte konkurransearrangement i Oslo. Det kom i stedet et filmteam fra Mo i Rana til Kystfortet for å filme bidraget «Mount Everest» som de hadde laget, og dansegruppa deltok i konkurransen med videoinnslaget.

Riv i hjertet

Gjengen i «Sisters by Dance» fortsatte å møtes både på og utenfor dansetrening i Mo i Rana, og da Kystfortmuseet skulle planlegge sesongåpning i 2021 ble Kari spurt om dansegruppa kunne lage et innslag. Det ville de selvsagt og denne muligheten ga dem en ny grunn til å koreografere mer. Koreografien «Riv i hjertet» ble laget i løpet av våren og sommeren når de hadde tid til å møtes. Det ble øvinger på Selnes, i idrettslokaler i Mo i Rana og utendørs i hagen hjemme hos en i gruppa. De samarbeidet tett om koreografien og lot seg igjen inspirere av fine ting de fant på internett og erfaringene de hadde fra dansingen.

Sosialt møtepunkt

Dansegruppen er blitt et sosialt møtested og det mener Kari er det fineste ved hele prosjektet.

- Dansegruppa er flere ting for vennegjengen. Det er annerledes enn den organiserte treningen fordi de kan styre tiden selv og veksle mellom å lage dans, øve og det å bare være sammen. Dansegruppa har blitt et sosialt møtested for vennegjengen, og en superviktig måte å ha det gøy på og bli bedre kjent med hverandre

Hun vil lage flere koreografier med gruppa og inspirasjon fra musikk gir henne nye ideer som hun samler på. Akkurat nå er treningen på Tip Toe Dansestudio og juleforestillingen i fokus. Men så fort de får en anledning til å opptre igjen som gruppe, tror hun at hele gjengen har lyst å være med.

Sisters by dance
På bildet: Liv-Marie Østerdal, Synne Mannvik, Miriam Elise Forsbø, Kari Selnes Frogner, Mari Kyrresdatter Aalberg og Hedvig Ditlefsen. Foto: Aslaug Selnes Frogner

Bakgrunn

Da Kari var fem-seks år gammel begynte hun å danse på Tip Toe Dansestudio i Mo i Rana. Juleforestillingen på kinoteateret ble hennes første sceneerfaring og frydefulle høydepunkt, i tillegg til gleden som hun fikk av å være med på danseklassene hver uke. Det ble raskt mer dansing og flere dansestiler hver uke. I fjerde klasse fant hun ut sammen med en venninne som også gikk på dansetrening på Mo at de skulle lage en dans til bygdekveld i hjembygda. De fikk med seg flere på skolen og viste sin første hjemmelaga koreografi for foreldre og venner, til en låt av Marcus og Martinus. I tillegg ble det en del dansing i friminuttene her og der, og de som ville fikk henge på. “De minste digga det” sier Kari. Nå trener hun dans tre dager i uka. 

Å danse i en liten bygd

Kari tenker at det å bo på et lite sted med store avstander selvsagt har gjort at det har blitt litt mindre dansing sammen med venner opp gjennom årene enn hvis de f.eks. hadde vært naboer hele gjengen. Men “nettopp de små forholdene har vært med på å gi noen fine muligheter” sier Kari. Blant annet var UKM viktigere på bygda enn det var for venner i Mo i Rana. Viktig ble også nærkontakten med lokalmiljøet som førte til Kystfortets invitasjon til å opptre, fordi de kjente Kari og hennes engasjement.

Mitt samarbeid med gruppa

Sist sommer var jeg så heldig å få samarbeide med Kari. Vi arrangerte et sommerkurs  i Selnes og i Stokkvågstua. Der fikk deltakerne prøve seg på samtidsdans teknikker og litt mer improvisasjon.

- opplevelsen var med på å gi oss nye erfaringer og helt andre måter å tenke på enn vi har vært borti tidligere og slike kurs med nye instruktører er med på å utvikle gruppas arbeid, sier Kari. 

Hun kunne godt tenkt seg flere slike møtepunkter med ulike instruktører f.eks. innen Hip Hop som er en favorittsjanger som hun hadde likt å få prøve seg mer på. 

Kari har lyst å fortsette med dans, men vet fortsatt ikke hva som skjer etter videregående. Men hun vurderer å forfølge dansen litt videre. Kari´s historie om “Sisters by Dance” har vært inspirerende å følge med på og det har gitt meg, og forhåpentlig også mange andre, mot til å videreutvikle nye prosjekter innen dansefeltet. Til slutt ett tips fra Kari til deg som har lyst å starte en dansegruppe med venner: 

- Ikke nøl, inviter med de du vil, og tør å ta sjefsrollen!

 

 

 

 

 

Målgruppe
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev