jente i profil
FOTO: HATS
Tips & triks

Audition for små og store

Det trengs alltid nye helter og heltinner på teater og film. Og hvem drømmer ikke om å få den store rollen! Men for å få den må vi vise at vi er den rette for rollen. Da må vi gå på audition!

 

kvinne i sorthvitt
FOTO: Hålogaland Teater

 

I vår artikkelserie om audition, har vi i dag snakket med Katrine Strøm som jobber som regissør på Hålogaland teater. Hun gir oss noen tips som er gode å ha med seg om barn og audition, men er tips også voksne kan tenke på når de går på audition.

Katrine er leder for Lille Hålogaland Teater. Hun er utdannet skuespiller og har bred erfaring med å arbeide med barn på scenen. Hun har også skrevet og satt opp en rekke forestillinger for barn i Norge og utlandet. I 2010 vant Katrine Gullsekken for beste forestilling i Den kulturelle skolesekken.

 

 

 

Når vi velger ut barn til å være med i gruppene til Lille HT ser vi etter flere ting. Det viktigste er motivasjon, og allerede i søknaden må barna beskrive hvorfor de vil være med i lille HT. Ellers ser vi etter evnen til konsentrasjon, innlevelse, til å uttrykke følelser, improvisasjon og evne til å samarbeide. 

Hva bør man tenke på når man skal gå på en audition?

Før man går på audition bør man kjenne godt etter inni seg. Har jeg lyst til dette? Hvis ikke da bør man ikke dra. Det er alltid krevende å være med i forestillinger og filmer, og det nytter ikke å gjøre noe halvhjertet. Det er mange som brenner sterkt og har spisse albuer. 

Hva er det viktigste å forberede?

 • Man bør lese seg opp til hva som kreves til rollen, og sørge for at man oppfyller de praktiske tingene  
 • Ha på rette klær hvis det står beskrevet
 • Ta med vannflaske hvis det kreves
 • Kom for all del ikke for sent!
 • Man bør være uthvilt og klar for å vise det beste av seg selv.
 • Varm gjerne opp kropp og stemme på forhånd, hvis det ikke blir gjort i grupper i forkant. 
 • Det er også viktig å øve masse! 

Så må man være klar over at det er mange som søker. Da gjelder det å stole på sin egenart og sitt talent, slik at ikke usikkerheten får skygge for hvem du er. Det er vanskelig å gjøre et godt inntrykk hvis man er utrygg. 

Hva bør man ikke gjøre på en audItion?

 • Spørre etter pause
 • Komme med tyggis i munnen
 • Ha håret foran ansiktet slik at man ikke vises
 • Ha på klær det er umulig å bevege seg i hvis det er en fysisk rolle
 • Komme for sent 
 • Komme med alle mulige unnskyldninger for sine egne prestasjoner

Spiller utseende en rolle?

Noen ganger spiller det en rolle. F.eks hvis man skal ligne på noen, at det skal se ut som en søskenflokk eller andre familiære relasjoner. 

Hva gjør man hvis man er veldig nervøs? 

Alle har ulike måter å takle nervøsitet på, og man bør finne sin egen. Nervøsitet vil kunne gi sperrer og det kan bli vanskelig å gjøre en god prøve: 

 

 • Det er viktig å stole på seg selv. Vite at alle er unike, og at selv om man ikke får rollen så er man ikke dårlig. Det er utrolig mye som skal klaffe, som ikke handler om talent! 

 • Tenk på alle gode tilbakemeldinger du har fått før. Finn en måte å hente frem det beste inni deg. 

 • Vær ute i god tid. Stress er ikke så bra rett i forkant. 

Kan man be om en ny audition hvis det gikk skikkelig galt?

Det har jeg ingen erfaring med, men det skader ikke å spørre om å få gjøre det en gang til. Det viser at man virkelig ønsker rollen, og at man er villig til å jobbe for å bli bedre. 

Er det stor forskjell på audition for små barn og eldre?

Hos oss er det mye mer lek med de minste, og mer disiplin og større krav til f.eks. tilstedeværelse og innlevelse hos de eldste. 

Er det noe foreldrene bør tenke på?

Foreldrene må støtte barna. Få dem til å skinne i forkant, og forberede dem på et eventuelt avslag. Og hvis barnet ikke får rollen så er det viktig å støtte og trøste, og prøve å få barnet til å forstå at det er mange ulike kriterier, og at det kommer mange flere muligheter. 

 •  

Det viktigste er at man ikke gir opp, og prøver igjen en annen gang om man ikke fikk akkurat denne rollen! Alle store, kjente skuespillere har gått på mange, mange auditions der de ikke fikk rollen.

Så stå på, og stol på deg selv!

Målgruppe
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev