Inspirasjon

Bli sterkere i føttene!

Når vi står, går og danser er det noen som må ta litt mer av støyten enn andre; føttene våre. I denne instruksjonsvideoen får du lære tre styrkeøvelser og én tøyeøvelse, slik at du kan forebygge skader og forbedre danseteknikken din.

Føttene våre skal bære hele kroppsvekten vår - hver dag hele livet - og må tåle å få en del juling. Når man danser utsetter man føttene sine for enda mer press. Derfor er det ekstra viktig å vite hvordan man skal ta vare på dem. I instruksjonsvideoen finner du flere tips til øvelser du kan gjøre for å styrke føttene dine. Dette er øvelser som er fine å gjøre uansett om du danser mye eller ei. Et menneske går i gjennomsnitt 7000 skritt hver dag, og hvis du er aktiv er det enda fler. Øvelsene er med andre ord fine for alle som ønsker å ta litt ekstra godt vare på føttene, og kanskje bli litt sterkere.

Foten

  • Menneskefoten består av 26 knokler!
  • Trykket inni foten når man løper kan være mer enn fire ganger personens kroppsvekt.
  • En gjennomsnittsperson tar mellom 5-7000 skritt hver dag.
  • Slitasjeskader i føttene er en av de mest vanlige skadene hos profesjonelle dansere.


I denne artikkelen kan du lese mer om oppbygningen av foten din. Og her kan du se hvordan foten ser ut inni. 

I tillegg til å gjøre øvelser for å styrke føttene er det viktig å ta godt vare på dem gjennom hele dagen. Tenk over hvilke sko du bruker og hvordan du går og står. Sko med veldig flate såler eller høye hæler kan bidra til ekstra press på føttene. Men, det finnes veldig mange kule sko som fortsatt er sunne for føttene. Let etter noe som har en litt godt oppbygget såle, eller hvor du kan legge inn en såle for å få litt demping under foten. Også er det lov til å ta litt ekstra godt vare på seg selv innimellom. Ta et fotbad med fotbadsalt eller grønnsåpe og masser føttene med en fet krem. Det er både godt for musklene i foten og fint for å motvirke stress i en hektisk hverdag.

I videoen vil du se at jeg bruker et såkalt Tera-bånd. Disse kan du få kjøpt til en billig penge på de fleste sportsbutikker eller butikker som selger danseutstyr. Velg et bånd med styrke utifra hvor mye du har trent fra før. Hvis du er ganske sterk i foten velger du et hardere bånd enn hvis du aldri har trent føttene før. Tera-båndet kan du også bruke til mange andre øvelser, så det er en god investering.

Lykke til!

 

Artikkelserie
Målgruppe
Relatert organisasjon

Kunsthøgskolen i Oslo

En produksjonsrettet utdannelse med flere retninger innen scenekunst, som teater, ballett, opera og regi.

Musikkteaterhøyskolen

Norges eneste bachelorutdanning i musikkteater. Utdanner musikalartister innen de tre store kunstfagene; teater, dans og sang.

Bårdar Akademiet

Fagskole innen dans og musikkteater. Tilbyr bachelorgrad i samarbeid med Laine Theatre Arts og University of Creative Arts i London.

UIT

Tilbyr drama og teater årsstudium som gir grunnleggende ferdigheter innenfor ulike teateruttrykk med stor vekt på praktisk og kunstnerisk arbeid.
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev