Kontrakt
Nyttig info

Naviger gjennom kontrakten

Kontraktsforhandlinger er en prosess der parter blir enige om vilkårene for et samarbeid. Når frivillige/amatører og profesjonelle aktører skal samarbeide, er det lurt å starte på å utforme innholdet i kontrakten, allerede fra første samtale.

Gjennom de siste årene har vi hatt kontakt med ungdom og frivillige aktører i forbindelse med utfordringer som har oppstått i forbindelse med kontraktinngåelse med profesjonelle aktører og tolking av innhold i kontraktene. Vi har også fått høre at frilansere møter på det de opplever er urimelige krav i forhold til det de får betalt for. 

 

Oppstart med eufori

Vi har vel alle erfart at de første samtalene vi har om en forestilling i tidlig fase inneholder  høythengende mål og visjoner. Ofte har disse drømmebildene vi presenterer for hverandre en viktig funksjon for å sette en kunstnerisk retning. Derimot kan det være misvisende og utilstrekkelig som informasjon og bakteppe for å inngå avtaler. I kontraktsarbeidet er det de konkrete oppgavene som skal ligge til grunn, og de kommer best og tydeligst fram ved å ta seg tid til en grundig forventningsavklaring. Mitt tips er å bruke skisse til kontrakt, som et sted for å notere punkter fra samtaler mellom arrangør og den innleide.  Disse punktene blir utgangspunkt for å konkretisere innholdet i kontrakten. 

 

Innhold i kontrakten

En god kontrakt bør være detaljert og presis. Den skal si noe om arbeidsomfang og oppgaver, altså forventninger til både de profesjonelle og amatører/frivillige. Den skal angi hva som er betaling og/eller byttemidler, og hvilke tidspunkt det skal betales: Hva som skal betales, når det skal betales, og eventuelle forskuddsbetalinger. I tillegg skal kontrakten si noe om eventuell diett, overnatting, transport og utstyr/kostymer. Mange aktører i det frivillige kulturlivet må inngå kontrakter før de har fått bevilget penger, da er det viktig at det tas et forbehold om finansiering i teksten og når siste dato for avklaring er. 

 

Ulik ståsted

I kontraktsarbeid kan vi ofte la oss lure av at den andre framstår med lang erfaring eller stor selvsikkerhet, uavhengig om det er profesjonelle eller amatører/frivillige. Profesjonelle har ofte et større krav til rammer for arbeidsforholdet. Det er viktig at profesjonelle tar ansvar for å klargjøre sine forventninger.  Frivillige/amatører kan derimot ha mindre bruk for slike rammer, og kan være mer fleksible.

 

Unngå misforståelser

Misforståelser oppstår ofte når det er uklarhet om hva som forventes av de involverte partene. Profesjonelle som samarbeider med aktører i det frivillige kulturlivet, må derfor være grundige og forklare hva som er realistisk i forhold til økonomi, arbeidsmengde og andre faktorer. I tillegg bør begge parter være åpne for å justere vilkårene hvis det skulle oppstå endringer. Profesjonelle aktører har høyere forventninger til størrelsen på honorarer enn de økonomiske rammer de frivillige aktørene har, da er det viktig at begge parter er åpne om sine forventninger rundt økonomi fra starten av. Kanskje vil det å ha en ærlig og åpen dialog om økonomiske rammer, og ikke minst hvilke rammer støtteordninger gir være med til at en kommer i mål med en god avtale. Avtalen må også inneholde informasjon om håndtering av eventuell uenighet og eventuell avlysning. 

 

Søk råd

Det finnes en rekke kompetansesenter og organisasjoner som tilbyr gratis veiledning til profesjonelle og/eller amatører/frivillige aktører i forbindelse med kontraktsarbeid. Vi tipser også om en grundig artikkel skrevet av Christer T. Aannestad på Spelhandboka.no, som gir et godt grunnlag for arrangørens oppgaver før kontrakt kan signeres. 

Målgruppe
Relatert verktøy

Instruktøravtale

Avtalen regulerer ansvar som instruktøren og arrangøren har i produksjon, samt forhold rundt honorar, reise og opphold.
Last ned: docx (28 Kb)

Oppdragsavtale

Oppdragsavtalen definerer ansvar og plikter mellom oppdragsgiver (revy-/teaterlaget) og ekstern oppdragstaker.
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev