Halv dataskjerm med flere mennesker
Foto: HATS

Zoom inn, og ut!

Det har vært korona tid i mange uker nå. Kommunikasjonen har foregått på en eller annen digital plattform. Vi ser at den digitale kommunikasjonen fungerer, og for at det skal fungere best mulig, er det noen forhåndsregler vi kan ta.

Dette er for veldig mange en ny måte og kommunisere på. Vi er vant til å være sammen på møter, kurs og øvelser. Vi er da kropper i samme rom, vi ser hverandre, vi kan ta på hverandre og bruke hele vårt sanseapparat til kommunikasjon. På nett ser vi kun et hode, og av og til bare toppen av et hode. Mange sitter i halvmørke, noen vil ikke ha video på. Noen har problemer med å koble seg på nettet, og det kan være hakkete bilde og lyd. Hvis vi bare får bruddstykker skaper det også lett tretthet og irritasjon. Støy i omgivelsene gjør det også vanskelig å konsentrere seg. 

Her er noen tips hentet fra BBC om zoom fatigue

TEKNISK:

  • Begrense tiden på digitale møter til kun det høyst nødvendige.

  • Slå av kamera litt hvis det gjør deg mer stresset.

  • Ha kamera litt fra siden, ikke rett på ansiktet.

SOSIALT:

  • Ha innlogg ved start. Det gjør at vi “kobler” oss litt til hverandre. Med denne inngangen, lærer vi hverandre litt å kjenne før vi går i gang når det er nye mennesker. Eller det kan være informasjon som "hvordan har du det, eller en takk for sist" til kjente. Eller bare informere om situasjonen for deg akkurat nå "Det kan komme en innpåsliten katt foran skjermen, eller jeg må løpe hvis mitt barn er ferdig på do". Da vet vi andre om det.

  • Har du flere kurs eller møter? Gjør litt strekkøvelser, ta noe å drikke, gå en tur eller noe annet som gir påfyll mellom "slagene". Vi trenger å koble litt ut mellom hvert møte, kurs og familiesamling. Vi skal finne våre forskjellige personligheter mellom hvert møte på nett. 

  • Eller hvis du vil gjøre noe helt "nytt", skriv et brev til noen, og fortell dem at du tenker på dem, på papir.

 

Vi ser nå at det å ha møter, leseprøver og kurs på nett fungerer; det blir mindre reising, vi sparer energi, det er billigere og alle kan delta uansett hvor de er. Noen digitale løsninger blir lagt bort etter at dette er over, men de løsningene som fungerer, de bør vi absolutt ta med oss videre.

God zoom!

 

7 huskeregler for bedre digitale møter.

 

ETTERORD

Men det ER deilig å se at verden nærmer seg normalen igjen også. Ut av vinduet her jeg sitter på kontoret, ser jeg akkurat nå en bil fra et lydfirma som kommer kjørende til kulturhuset. Det må bety at en eller annen produksjon er på trappene? Kanskje fortsatt på en digital plattform, men bare å se at byen begynner å våkne, og at ting skjer, er nydelig å se på.

  

Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev