to kvinner på en benk og de har strikketøy
Foto: Sjur Pollen
Tips & triks

Lage podcast?

Har du lyst til å lage en podcast, men vet ikke helt hvor du skal starte? Først av alt må du ha en idè om hva du vil formide.

Tora D. Swart Rørholt har snakket med tre forskjellige personer som alle har startet sin egen podcast uten å ha erfaring med det tidligere. Birthe Skotheim, Håvard Legreid og Eivind Riise Hauge deler her sine beste tips og triks.

Lag en plan

En podcast kan struktureres på mange måter. Det kan være avsluttende korte historier som passer inn under en felles overskrift, eller det kan være en slags miniserie, slik som  stemningsrapporter fra en festival eller det kan være lengre samtaler som adresserer samme tema sett fra ulike perspektiv. Mulighetene er mange, men det er alltid lurt å fastsette et konsept for podcasten din og det temaet du skal ta opp, sier Håvard Legreid. Han lager podcasten Skapelsesberetninger sammen med Eivind Riise Hauge for Bergen Offentlige Bibliotek. Skapelsesberetninger er en podcast om kreativitet og kreative mennesker og for hver episode inviterer Håvard og Eivind et nytt kreativt menneske til podcasten sin for å gi nye perspektiver og tanker til dette temaet. 

brun plakat med tegninger to menn
Grafisk innpakking til poden egner seg på plakat og i sosiale medier.

I Skapelsesberetninger har de et fast åpningskonsept, der gjestene får i oppgave å finne tre ting fra biblioteket de vil presentere i starten av samtalen. 

- Har du et fast formular for å starte, er det enklere å få til en avslappet start og dere snakker dere raskere varm, tipser Legreid.  Videre forteller han at de er knallharde på å holde fast ved at episoden produseres i ett “take”. Da bruker de mindre tid på redigering og fokuset til redigereren er rettet mot  lydkvalitet, ikke samtalekvalitet.

- Lager du podcasten med flere så er det lurt å fordele oppgaver. For eksempel kan det være lurt å avtale i forkant hvem som  leder samtalen/intervjuet og følger tiden, den andre kan ha som hovedoppgave å være tilstede i samtalen.  Slik er det lettere å få til en god flyt i samtalen. I tillegg til å vite hvordan du skal starte, er det like lurt å vite hvordan du skal avslutte. Har du forberedt et avslutningsspørsmål er det lettere å få til en god avrunding på intervjuet, tipser Legreid. 

Startpakke for podcastlaging

En podcast trenger ikke koste deg så mye å lage og er fullt mulig å gjennomføre uansett om du gjør det på hobbybasis eller i en profesjonell setting. Utover en idé og en tematisk ramme for podcasten, trenger du litt utstyr.  Du trenger en ålreit opptaker og en til to ålreite mikrofoner.  

Håvard Legreid foreslår å starte med en lydopptaker som har både lydkort og mikrofon. Merket Zoom kan anbefales.

Er det noe mer du trenger eller som du bør tenke på før du setter i gang med podcasten din? - Ja, det er en fordel om du har tilgang til et rom du kan sitte uforstyrret i. Det løste seg for vår del med at Silje har en liten hytte/atelie i hagen, nesten som en lekestue. Den har vi innreda til å bli strikkehytta vår, forteller hun. 

Tips og triks

Pass på at du har et lydisolert rom å være i med lite støy, eller sørg for at du har et redigeringsprogram som kan «fjerne» støy. Det er veldig kjedelig hvis du har gjennomført et intervju, og så blir det forstyrret av støy. 

Gjør forberedelser før intervjuet: som god research av gjester og tematikk, og skriv gjerne et manus på forhånd med spørsmål og tanker for å holde en «rød tråd» i samtalen 

Hvis du har flere gjester på en gang, pass på at de ikke snakker i munnen på hverandre (det blir fort bråkete eller irriterende i podkast) 

Husk å fronte din podkast enten med egen nettside eller på SoMe. 

 

Podcasten din kan heves betraktelig i kvalitet, dersom du gjør en liten innsats for å lage god lyd. Det er mulig å ordne ganske enkelt med polstring. Birthe Skotheim tipser om at det er lurt å finne et rom du kan lukke, og som ikke er disponert for mye lyd utenfra. For å lydisolere rommet har de hengt opp lyddempende materialer slik som tepper, dyner, pledd, gardiner.  - Bruk det du har, til og med madrasser og ullkåpe kan brukes. 

- Er du helt ny podkast-verden, med lite erfaring med lyd og teknikk, anbefaler jeg varmt å samarbeide med enten en tekniker eller et innspillingsstudio, sier Gunnbjørg Johannessen fra Produsentpodden.  Da kan man selv konsentrere seg om innholdet og samtalene. Alt av redigering gjorde jeg sammen med teknikeren vår, så jeg hadde likevel innflytelse på hvordan episodene ble tilslutt, inkludert jingle-pauser osv.

Finansiering

Birthe Skotheim som lager Strikkeklikken sammen med Silje Heggren, forteller at de var heldige å få litt oppstartsmidler fra Sparebanken Vest som de benyttet til innkjøp av mikrofoner. Gunnbjørg Johannessen som har laget Produsentpodden sammen med Roy Bjørge og Camilla Svingen for Syvmil AS, forteller at hun søkte støtte fra flere støtteordninger og var heldig å motta støtte fra både Bergesenstiftelsen, Fritt Ord og Fond for lyd og bilde.

Hvordan få podcasten din på lufta?

For å få podcasten på luften må du bruke en hostingside eller en publiseringsplattform. Dette er et mellomledd mellom deg, podcasten og spoitfy og podcast-tjenester. Det finnes flere ulike plattformer og mange er gratis. - For Produsentpodden,  valgte vi anchor.no som er en publiseringsplattform. Denne plattformen lar deg  selv velge hvor du videre vil bli publisert (type Spotify og ulike apper). Vi var i tillegg så heldige at vi hadde fine lyttere som fikk oss inn på flere apper som f. eks PodMe, fordi lytterne etterspurte podcasten på flere apper, forteller Gunnbjørg. Slik fikk Produsentpodden inngang på flere plattformer.

hvinne foran en mikrofon i et lydstudio
Foto: Roy Bjorge

 

 

Abonner på vårt nyhetsbrev