etikk i revy
Meninger

Har vi ytringsfrihet?

Du har kanskje sett logoen FRI KUNST i sosiale medier. Det er en ukes markering for frihet til å skape og utøve kunst.

Organisasjon SAFEmuse  har tatt initiativet til denne markeringen. SAFEmuse arbeider med å gi utsatte kunstnere fra andre land bedre muligheter til å utøve sin kunst. Utenriksdepartementet har sagt at folk i andre land forhindres fra å ta del i kulturlivet. Kunstnere sensureres og forfølges. Kvinnelige utøvere er spesielt utsatt.

logo av fri kunst

Så hvordan står det til her til lands?

I 2004 ble komiker Shabana Rehman kritisert av nåværende kulturminister for sitt mullaløft. Vi kan trøste oss med at ministeren har skrevet om at han den gang snakket fra ståsted som konservativ muslim, og han beklaget senere offentlig til Shabana Rehman. Shabana Rehman er nå oppnevnt til medlem av Ytringsfrihetskommisjonen av kulturministeren.

Avtrykk av media i et revynummer

Debatten rundt Asylrevyens nummer Nyttårstalen ble slått stort opp sist sommer. Det var ikke første gang Asylrevyen satte ytringsfriheten på prøve. I 2014 ble de først antatt med et nummer, som de senere ble nektet å opptre med på en regional revyfestival. Det førte til at daværende fylkesråd meldte avbud til å åpne festivalen, da hun mente festivalen drev sensur. 

Kulturminister kan bruke revyscenen

Den nåværende kulturministeren fikk sist sommer prøvd seg i det offentlige ordskiftet rundt ytringsfrihet, og rettet da en pekefinger til revyfolket og Asylrevyen, med følgende frase: vi har noe som heter folkeskikk. Nå har Kulturminister Abid Raja en mulighet til å følge opp dette med å komme med et revy-løft.  Shabana Rehman ga et innspill til regjeringens scenekunststrategi om å styrke skolerevyene med høyt innslag av minoritetselever. Revyen er et utmerket sted til å oppøve og utprøve rammene for ytringsfrihet i Norge. Og de unge må med.

Flere forhold i Norge

Nordting ble anmeldt etter åpningsforestillingen på Festspillene i Nord- Norge sist år. Dette på grunnlag av vodka-servering som er del av det kunstneriske verket, som har vært gjennomført fem år. Så da ble fokus på kunstneriske virkemiddel istedenfor innholdet i forestillingen. Også stykket Ways of Seeing led samme skjebne, det ble støy rundt kunstnerne, og ikke kunstens innhold. Statsministeren kritisere kunstnere uten å ha sett verket,  og har ikke gitt en offentlig beklagelse. Vi venter ennå. Kanskje noe hun kunne gjøre denne uken?

 

 

Relatert organisasjon

Norsk Revyfaglig Senter

Kompetansesenter for revy, med servicekontor for revygrupper. Arrangerer NM i revy og har samarbeid med ni regionale revyfestivaler om "Veien til Høylandet". Drifter Humorportalen.

Hålogaland Amatørteaterselskap

Kompetansesenter som tilbyr veiledning og kurs innen revy, teater, dans og andre sceniske uttrykk. Driver utviklingsprosjekter og drifter et medlemsnettverk.
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev