scenekamp
Foto: Arctic Action
Nyttig info

Håndbok til scenekamp

Ny håndbok til deg som skal bruke scenekamp i teaterforestilling eller spel.

Scenekamp i teater og spel er et sterkt virkemiddel, men også et virkemiddel som krever omtanke, god forberedelse og fokus på sikkerhet. Her følger en kort introduksjon til "Håndbok til scenekamp” som du kan laste ned gratis og bruke når du skal integrere scenekamp i din oppsetning. 

scenekamp
Scenekampinstruktør Ine Camilla Bjørnsten leder en klasse i sverdkamp. Foto: Arctic Action

Om forfatteren

Kristoffer Jørgensen har jobbet med kampscener i teater og film i mer enn 25 år, på  hundrevis av teater- og filmproduksjoner. Han er sertifisert lærer i scenekamp  gjennom Nordisk Scenekampforbund (NSFS) i 2000, og er en av mentorene for  forbundets instruktørutdanning. Han ble verdensmester i teaterfekting i 2008 og  2012.

 

Mange teaterstykker, ikke minst spel, har kampscener skrevet inn i handlingen.  Men kamp på scene byr på mange utfordringer - både spillmessig og hva sikkerhet angår. Alle som deltar i en oppsetning - både på og av scenen - har et gjensidig ansvar for at en selv og alle andre har et trygt arbeidsmiljø. Dette gjelder like mye for amatører, som i den profesjonelle verden. Å bomme på en replikk er traurig, men en tabbe i en kamp-koreografi kan få langt verre konsekvenser. Teaterfolk kan ofte by på minst én “god” historie om da en kampscene gikk nesten/tålelig/grusomt galt. For noen går det sport i hvor vågalt man kan klarer å gjøre det. Slike holdninger har ingen plass i en teateroppsetning. 

“Realisme” på ei teaterscene handler nødvendigvis om publikums opplevelse, ikke  om hvor farlig det faktisk er for aktørene. Og ingen ønsker at publikum blir sittende  og bekymre seg for skuespillernes ve og vel, heller enn å følge stykkets handling. Man kan også velge bort realisme og gå for forenklede og stiliserte kamper, for  eksempel om kampen heller framføres som dans eller skyggespill. Dette kan ha  stor dramatisk effekt, og tar samtidig bort mange faremomenter. Det er et godt valg  om man jobber med aktører som trenger særlig oppfølging, for eksempel barn.  Håndboken vil imidlertid dreie seg om kampscener hvor man etterstreber en  opplevelse av realisme.

Se instruksjonfilm i grunnleggende scenekamp: HER

Lenker med mer info:
Arctic Action: HER

Nordisk Scenekampforbund: HER

 

Relatert verktøy

Håndbok til scenekamp

Last ned: pdf (144 Kb)

Abonner på vårt nyhetsbrev