"Russerevolusjonen", Byåsen videregående skoles russerevy i 2017. Foto: Anders Holstad Lilleng.
"Russerevolusjonen", Byåsen videregående skoles russerevy i 2017. Foto: Anders Holstad Lilleng.
Tips & triks

Ti tips til deres første revy

Drømmer du om å sette opp en revy? Da kan det være lurt å sjekke ut humorkritiker Anders Holstad Lillengs tips før du setter i gang.

1: Sett premieredatoen. Før du har begynt å tenke på hva revyen skal være og inneholde, bør dere bestemme når den skal spilles for første gang. Da har dere noe konkret og bindende å jobbe mot, og det legger et press på dere om å jobbe godt og kreativt.

2: Finn et tema. Rød tråd eller ikke rød tråd, det er altfor ofte det store spørsmålet. Ikke tenk for mye på den sagnomsuste tråden. Finn heller et felles tema for revyen, som ikke er for bindende. Underveis i prosessen vil dere kanskje oppdage at dere beveger dere helt bort fra den, og det gjør ingen ting. Det viktigste er at et tema får dere i gang kreativt. Prøv å si «Skriv noe morsomt!» til hverandre. Dere vil trolig få helt skrivesperre. Si heller «Skriv noe morsomt om…»

3: Få i gang markedsføringen. Det kan være noe så enkelt som et Facebook-innlegg med «Revy kommer til våren!» og premieredatoen. Skap oppmerksomhet, pirr nysgjerrigheten til et potensielt publikum, få praten i gang. Det er vanskelig å trekke publikum når de får høre om revyen to uker før premieren. Publikum trenger tid. Jo tidligere, jo bedre.

4: Si ja under idémyldringen. Selv til ideer som du ikke synes er så gode. Da skal du si «Ja, og …» og så tilføre noe. Et nei kan stoppe kreativiteten og den gode flyten. Vent heller med det til dere begynner å stramme inn mot slutten.

5: Lek når dere skriver. Å skrive trenger ikke være det samme som å sitte svettende med penn og papir. Man kan komme seg ut på gulvet og improvisere frem scenarioer og sketsjer. Man kan bruke tankekart. Man kan sende hverandre morsomme betraktninger på meldinger, klippe, lime, revidere og bearbeide det til en monolog. Man kan skrive uten å tenke, bruke ren tankelek og assosiasjon, og heller spare redigeringen til man har fått teksten litt på avstand. Man kan sette på en lydopptaker, snakke i vei, lytte, skrive av og bearbeide. En tekst skrives ett ord av gangen, men man trenger ikke presse ordene fram ved tastaturet.

6: Slipp alle til tidlig i prosessen. Det er lett som produsent eller leder å ta styringen, og det er bra, noen må gjøre det. Men, ikke skriv ferdig revyen uten å ha latt andre få komme med innspill. Folk får et større eierskap til produktet når de føler at de er blitt hørt. Ta engasjementet deres på alvor. De fleste ønsker kanskje bare å stå på scenen, men det er viktig å se de som har ideer.

7: Få på plass det musikalske tidlig. Skal dere synge a cappella? Skal dere ha med musikere? Skal dere bruke karaokemusikk? Finn ut om aktørene faktisk klarer å synge låtene. Sjekk om musikerne klarer å spille dem. Let opp gode karaokeutgaver av låtene, så slipper dere å stresse med det tre dager før premieren.

8: Ikke tenk for stort. Dere skal være ambisiøse, dere skal utfordre dere selv, men ikke gjør produksjonen større enn den trenger å være. De fleste sketsjer trenger ikke dyre kostymer eller voldsomme kulisser. En svart bakgrunn holder lenge, et enkelt kostyme er ofte det som skal til for å få med publikum på ferden mot sketsjens siste punchline. Teksten og aktørene er det viktigste, ikke staffasje og regn fra scenetaket.

9: Få noen med komisk sans til å se en tidlig gjennomgang av revyen. Dette kan være to, tre måneder før premieren, når dere fortsatt tråkker dere gjennom sketsjene med manuset i hånden. En erfaren humorpublikummer eller revyskuespiller vil med friske øyne kunne se det dere holder på med, og komme med innspill som hjelper dere videre.

10: Vis respekt. Du vet mobiltelefonen, den duppedingsen du fikler med i tide og utide? Legg den langt vekk når revygjengen har skrivemøter og øvelser. Den forstyrrer ikke bare deg, men rammer alle andre også. Vis respekt for din egen og andres tid.

Relatert organisasjon

Norsk Revy

Nasjonalt kompetansesenter for revy som skal rekruttere til og utvikle revysjangeren, lage arrangementer og ta vare på revyhistorien. Arrangerer blant annet NM i revy.

Abonner på vårt nyhetsbrev