dukketeater
Arkivfoto fra teatret: "Guardians of the tales"
Inspirasjon

Unik ukrainsk teaterhistorie og spennende skuespillerøvelser

Vet du at Ukraina har en tradisjonsrik figurteatertradisjon og profesjonelle figurteaterkunstnere som både har nyttige tips og teaterhistorie å lære bort? Nå publiseres introduksjonsvideoer som er laget av dyktige kunstnere fra Ukraina for alle som har lyst til å lære om en spennende teaterform.

UNIMA har et samarbeide med ukrainske figurteaterkunstnere fra Kyiv Academic Puppet Theatre med målsetting om å dele og spre ukrainske tradisjoner og teaterhistorie innen figurteater. Da HATS fikk nyss om at UNIMA Norge hadde et samarbeid med ukrainske figurteaterkunstnere, tok det ikke lang tid før de heiv seg på dette samarbeidsprosjektet. Erlend Rødal Vikhagen, leder i UNIMA Norge, sier at det er en gavepakke for UNIMA Norge at det er andre aktører som viderefører denne kontakten med de ukrainske kunstnerne. Daglig leder Irene Nordhaug Hansen i HATS sier i tillegg at de alltid har lyst til å samarbeide med dyktige fagfolk, for å skape et tilbud til barn, unge og voksne i det frivillige kulturfeltet. Gjennom Nettverket Scenefolk og scenefolk.no er det en unik mulighet til å nå ut til amatører og profesjonelle i hele landet.

Ukrainske skuespillere
Arkivfoto fra teatret: "Guardians of the tales"

Hvordan startet det hele?

Initiativet til UNIMA kom fra  Rolf Søborg Hansen som er en dansk dukkemaker og dukkespiller. Den internasjonale komiteen i UNIMA fulgte opp gjennom finsk-norske Tiina Suhonen (dukkemaker som blant annet er Fantorangens mor) og norsk-hollandske Jaap den Hertog (figurteaterkunstner som driver figurteaterkompaniet Fusentast). Flere figurteateraktører fra de nordiske landene kom til, og de møttes for å lete etter en mulighet for å samarbeide med de ukrainske kollegaene.  Slik gikk det til at samarbeidet med Daria Ivanova startet. Hun er president i det ukrainske UNIMA, og en av lederne av det snart 100 år gamle Kyiv Academic Puppet Theatre som det heter på engelsk. 

Ukrainsk figurteaterhistorie

Samarbeidet skal foregå både fysisk og digitalt. Først skal det publiseres en rekke videokurs på scenefolk.no. Disse er passe korte og pedagogiske. To kurs er allerede ferdig og publisert.  Her får vi en vennlig og effektiv innføring i en spennende del av figurteaterhistorien som kanskje mange i Norge ikke kjenner til. Ukrainsk figurteater, Vertep har sine røtter i slavisk kristen liturgi, og i hedenske ritualer og forestillinger der det ble brukt ulike masker og dukker. Mellom 1500- og 1700-tallet ble Vertep ("grotten" eller "hulen" på det gamle slaviske språket) med sin skildring av den kristne myten om Jesu fødsel, veldig populært som underholdning. Dukketeaterforestillingene ble presentert i en bærbar liten scene eller et skap i form av et lite hus. Vertep regnes som en av de mer mystiske formene for tradisjonelt figurteater, ikke bare fordi det har en arkaisk representasjon av universet, men fordi det blander to former for moderne teater, det hellige og det (ekstremt) profane.

hender på bord
Arkivfoto fra teatret: "Guardians of the tales"

Praktiske øvelser

Ukraina har en veldig spennende figurteaterhistorie og  meget gode figurteaterkunstnere og utøvere i dag. Du vil her på Scenefolk.no få gratis tilgang på pedagogiske videoer i flere former for figurteaterspill. En serie er tilegnet plastisk hånd- og fingerarbeid. Det er profesjonelle figurteaterkunstnere som viser fingerferdighetene sine. Se videoene og bli overrasket over hvor mye du kan uttrykke uten andre hjelpemidler enn dine egne hender! Introduksjonsvideoene retter seg i utgangspunktet mot alle teaterinteresserte. De passer godt for deg som jobber med revy, eller for eksempel med figurteater i barnehage. Og de passer også for profesjonelle utøvere. HATS  ønsker også med disse videokursene og gi et tilbud til ukrainere i Norge. HATS har hatt kontakt med mange ukrainske foreninger i Norge som vet at disse introduksjonsvideoene kommer. For oss som ikke er fra Ukraina, gir dette oss en unik mulighet til å se inn i en annen verden enn vår egen.

Digitale workshops 

I tillegg til introduksjonsvideoene er det digitale workshops med ukrainske figurteaterkunstnere på trappene. Nordisk Kulturfond har bevilget støtte til workshoper i regi av UNIMA  som strekker seg over tre år. Disse er åpne for alle med interesse for figurteater.

Også HATS skal ha digitale tilbud som skal være gratis. Det skal ikke være noen økonomiske barrierer for å kunne delta. Dessuten er det enklere for arrangøren å ikke måtte bruke tid og ressurser på å sende ut fakturaer. 

Vertep
Arkivfoto fra teatret: "Guardians of the tales"

 

Fysiske møteplasser for alle som er glade i figurteater

Det å møte andre fagfolk er viktig. HATS ønsker å koble seg på de tre figurteaterfestivalene som finnes i Norge – Go Figure! som er en internasjonal figurteaterfestival i Oslo, Figur i Fossekleiva som også er en internasjonal figurteaterfestival, men basert i Berger utenfor Drammen og Figurfestspillene som er en nasjonal figurteaterfestival i Tønsberg for å skape møteplasser for de som driver med teater på fritiden. Videre har HATS allerede et samarbeid med Figurteatret i Nordland. 

Utfordringer underveis

HATS har valgt å publisere de ukrainske introduksjonsvideoene på scenefolk.no og ikke i eget online bibliotek. Det er publisert filmer fra russiske aktører i Hats-biblioteket, og det er ikke gunstig akkurat nå å publisere de ukrainske filmene også her. Til de ukrainske introduksjonsvideoene fungerer Scenefolk.no ypperlig.

Hvorfor er dette prosjektet så viktig akkurat nå?

Vi har lett for å ta det for gitt at vi kan drive med teater og ha det moro. Ukrainerne holder på med kunst på helt andre premisser i den situasjonen de er i nå. Her kan vi hjelpe dem gjennom å møte dem gjennom teaterarbeidet. Når man spør ukrainske kunstnere om hva de savner at vi gjør, og hva ønsker de ønsker mer av, svarer de at de ønsker samarbeid som dette. De ønsker bevisstgjøring om det som skjer, at ikke den russiske invasjonen i Ukraina bare blir nok en hverdagslig hendelse. Ja, mange ønsker «Puppets for Peace». Figurteaterarbeid kan virke fredsskapende, mener mange. 

 

Glory for Ukraine!
 

Abonner på vårt nyhetsbrev