Anetta
Foto: Fjodor van Steenis
Inspirasjon

Krig og pantomime i bagasjen

Da krigen i Ukraina startet, flyktet Anetta Anisimova til Andøya med håp om å finne fred og leve ut drømmen om å drive pantomimekunst. I dag produserer hun pantomimeforestillinger hvor hun forteller historier med sine bevegelser, samtidig som at hun drømmer om å turnere i hele landet.

"Jeg skal bli artist!"

Da Anetta var 10 år så hun Michael Jackson danse og synge på tv´en i hjemme i Kyiv. Bevegelsene fanget med én gang hennes oppmerksomhet. - Jeg skal bli artist! tenkte hun. Hun begynte å kopiere Jacksons bevegelser og lagde små danseforestillinger for foreldrene hjemme. Et frø ble sådd uten at Anetta visste hvilken form for utøver hun ville bli, men opp på scenen det måtte hun! Da 9. klasse var overstått dro Anetta til Cirkusakademiet i Kyiv og så for første gang en pantomimekunstner på scenen. Der åpnet en helt ny verden seg for henne.

- Pantomime kombinerer mange ulike disipliner som dans, akrobatikk, gymnastikk, skuespill, - til og med dukketeater! Det var en veldig interessant verden som åpnet seg for meg og jeg tenkte at det måtte jeg også drive med.

Pantomime og krig

Møtet med pantomimekunsten ble starten på en reise inn i bevegelsenes verden med timesvis av treningstimer, uendelige improvisasjoner og en mastergrad i pantomime som resultat. Det som har vært drivkraften for Anetta har vært pantomimens evne til å uttrykke mening, kraften av å gi betydning til bevegelsene, og det å fortelle en historie uten å bruke ord. Anetta har, med utgangspunkt i sine egne opplevelser, produsert en forestilling om krigen i Ukraina, som viser krigens mørke og den effekten krigen har hatt på henne, men som samtidig også viser de lyse sider og håpet som vokser derfra. Med bevegelser illustrerer Anetta roen og meditasjonen som ligger i å nyte naturen og utføre dagligdagse oppgaver, og hvordan krigen ødela denne tilstanden og tvang henne til å forlate hjemlandet.

Anetta 2
Foto: Fjodor van Steenis

 

Skape eget uttrykk

På akademiet i Kiev, hvor Anetta har tatt sin utdanning, ble metoden Mime corporel brukt som utgangspunkt for undervisningen. Metoden er utviklet av den franske skuespilleren Etienne Decroux og består av en rekke øvelser som fjerner begrensninger i kroppens bevegelsesmuligheter og kroppsuttrykk. Målet med metoden er å bli i stand til å å uttrykke alle deler av en fortelling utelukkende med kroppens bevegelser og kunne skape et fiktivt univers som fortellingen kan skje i. I stedet for å lære seg faste koreografier, strukturer og mønstre har undervisningen vært sentrert rundt det å finne sitt eget uttrykk i bevegelsene sine gjennom improvisasjon. Denne metoden har formet Anetta som kunstner og hun er opptatt av å videreformidle den i møte med andre utøvere her i Norge.

Fra Kyiv til Andenes

At Anetta skulle til Nord-Norge for å være scenekunstner var kanskje ikke akkurat det hun hadde sett for seg for få år siden. Hennes foreldre hadde flyttet til Andøya før krigen begynte, men Anetta hadde sitt hjem i Kiev. Den 24. februar 2022 da krigen brøt ut, og endret alt seg. I Ukraina hadde hun blitt kjent med en norsk skuespiller, han var den eneste norske utøver hun kjente. Han sa til henne
- Jeg vet ikke hvordan, men jeg vil hjelpe deg med å komme igang med teater i Norge.

Anetta flyktet fra byen og reiste til Andøya for å bo med sine foreldre. Rett etter hun ankom, tok hennes venn kontakt og han hjalp henne med å komme på en audition på Hålogaland Teater i Tromsø. Det førte til at hun fikk en rolle i scenekunstkompaniet Katma, som samproduserte med teatret. Det ble veien inn i det profesjonelle scenekunstmiljøet. Anetta føler seg både heldig for hvordan livet hennes utviklet seg da hun sto i en veldig vanskelig situasjon.

- Jeg tror det var skjebnen som brakte meg hit, sier hun. 

Nye drømmer? 

Anetta har funnet tryggheten hun søkte i Nord Norge og har samtidig fått mulighet til å utøve sin kunst. Det vil hun gjerne fortsette med og har mange drømmer for fremtiden.

- Jeg vil fortsette med å utvikle egne ideer og forestillinger med nye former for dans, men også forestillinger med replikker og musikk

Utover egne ideer vil Anetta også gjerne jobbe mer med andre kunstnere,  og fremhever viktigheten av å bli en del av et fellesskap og engasjere seg i samfunnet.

- Det å være en del av et fellesskap hvor du kan bli kjent med andre, og andre kan gi respons på det du gjør, er en stor hjelp for meg som kunstner.

På tross av alt som er skjedd i hjemlandet ser fremtiden lys ut for Anetta. Hun håper å kunne spre pantomimekunsten i Norge og forhåpentlig få mulighet til å turnere i hele landet med forestillinger, workshops og undervisning. Lidenskapen og energien lyser ut av øynene på Anetta, og de kunstneriske ideene er det mange av - så hold et våkent øye for Anetta i norsk scenekunst fremover.   

Instruksjonsfilmer

Her kan du se to instruksjonsfilmer som Anetta har produsert. Transkripsjon av filmene finder du her. Bruk google translate til å oversette til norsk. 

 

 

Abonner på vårt nyhetsbrev