Improteater
Foto: Det Andre Teatret
Tips & triks

Teaterleker som icebreaker

Det å skape et trygt rom der folk kan gjøre feil og være sårbar er veldig viktig for å fremme kreativitet og lære nye ting. Har du prøvd teaterleker og improvisasjon i gruppa di?

Det å bryte isen er vanskelig, både i hverdagslivet og i teatret. Det krever mot, og det kan bringe frykt og unngåelsesstrategier frem i oss alle. I 15 år har jeg som improvisatør og skuespiller sett hvordan vi mennesker reagerer når vi blir satt i ukomfortable situasjoner og trekkes ut av vår komfortsone. Jeg vil begynne artikkelen med en liten historie om legenden Kjetil. 

Å dra Kjetil opp på scenen

Jeg ser mot publikum som sitter i salen. Brått har stemningen i rommet forandret seg drastisk. Det som nettopp var en gjeng med glade, flirende og åpne mennesker, er nå redusert til mutte, lukkede vesener med vikende blikk. 

 - ...Så trenger jeg bare en frivillig fra salen som kan komme ned på scenen å hjelpe meg litt… 

Det var ikke mer som skulle til. Bare ideen om å forlate sin trygge, anonyme plass i gruppa, for å kastes ut på en scene, foran alle, var nok til å få vanligvis selvsikre, kompetente, voksne folk til å prøve sitt beste å være helt usynlig.

Jeg henvender meg til en fyr på 3. rad, som ser ut som han akkurat nå, er skikkelig interessert i hva slags type bærebjelker vi bruker i salen på Det Andre Teatret, hvor forestillingen finner sted.

- Du? Kanskje du har lyst til å hjelpe meg? sier jeg mens jeg strekker ut hånden.

Det er ikke et spørsmål egentlig, mer en slags vennlig kommando. Og øyeblikk senere står Kjetil på scenen og mottar applaus. En applaus fra en lettet gruppe som slapp unna,  som nå venter i spenning på hva som venter den utvalgte. Vil det hele gå bra? 

Overlever Kjetil?

Kjetil skal være med å fortelle en improvisert historie. Vi må si et ord hver av gangen. Historien handler om en fuglejakt eller noe, og er på ingen måte Shakespeare. Men herrefred som publikum koser seg med å se Kjetil prøve noe han absolutt ikke kan. 

Han snubler, han gjør feil, vi stopper opp, vi går tilbake og prøver på nytt - samme feil igjen, det er enda morsommere. Vi vakler, men gir ikke opp. Sammen lager vi et sammensurium av en historie som ville fått en norsklærer til å gråte, og publikum elsker det. - Tusen takk til Kjetil - gi han en applaus! Og publikum klapper.

Kjetil overlevde. Ikke bare det - Kjetil er kveldens helt. Han som trådte ut av den anonyme gruppa! Han som kastet seg i det, selv om han ikke visste hvilke farer som ventet. Han som snublet, men reiste seg igjen!

Kjetil - The man-legend of storytelling!! Kjetil, som i utgangspunktet ville være trygg og studere takbjelker. For det er jo det vi helst vil være, trygge.

Improteater
Foto: Det Andre Teatret

Teaterleker som icebreaker 

Ja, så her er altså oppskriften folkens! Skaff dere et teater og fyll det med publikum, ha noen profesjonelle improvisatører på scenen, finn en random publikummer og dra hen opp på scenen. Led de trygt gjennom en impro-øvelse og boom - icebreaker! Værsågod, ha det bra.

Neida, tulla! Poenget er at det er kult å tørre å være sårbar foran andre. Det synes jeg, men det er pokker meg ikke så lett. Jeg har drevet med impro i mange år, og til tross for dette finner jeg til stadighet en god anledning til å trekke meg hvis jeg står i fare for å kaste meg ut i noe usikkert. Noe som kan være farlig. Noe jeg er dårlig på. Spesielt hvis jeg er i en gruppe hvor jeg ikke kjenner de andre folkene så godt. Det er helt vanlig det. Så vanlig faktisk, at på et tidspunkt har noen kloke hoder kommet på noe lurt: Teaterleker. Disse små øvelsene hvor en gruppe sammen kan leke og samtidig bli trygge nok til å være sårbare overfor hverandre. De er ofte enkle, morsomme og av og til veldig teite. Og svarer du

- Ja, greit - hva er disse flotte øvelsene da? Jeg skal lede en gruppe om typ fem minutter og trenger dem faktisk akkurat nå!

Om det er tilfellet - se nederst i artikkelen der finner du lenke til noen instruksjonsfilmer. Om du har litt mer tid, så inviterer jeg deg til å lese videre om grupper og feil.

Bli kjent og skap tillit

Å bli med i en ny gruppe kan være spennende, men ofte også litt skremmende. Enten det er i en skoleklasse, på en jobb eller på en ny arena, ønsker de fleste å bli kjent med de andre medlemmene og føle seg trygge og akseptert. Her kommer teaterleker inn som en verdifull ressurs. Teaterleker er ikke bare for skuespillere, de kan også være en effektiv måte å bryte isen og bygge tillit i en hvilken som helst gruppe.

Mange av lekene innebærer at deltakerne må samarbeide, lytte til hverandre og improvisere. Dette bidrar til å utvikle viktige sosiale ferdigheter som er avgjørende for et godt samarbeid i gruppen. Teaterleker kan også bidra til å bryte ned barrierer og skape en åpen og inkluderende atmosfære. Når deltakerne ser hverandre utføre morsomme og pinlige oppgaver, blir det lettere å akseptere hverandres feil og sårbarheter når en går i gang med hovedaktiviteten.

Feilkobling

Mange av oss har blitt programmert til å frykte feil. I skolesystemet og samfunnet generelt blir feil ofte sett på som noe negativt, noe som skal unngås for enhver pris. Dette kan føre til at vi blir redd for å prøve nye ting eller ta på oss utfordringer som krever at vi beveger oss utenfor vår komfortsone. Men sannheten er at feil er en naturlig del av læring og vekst, og kan til og med være en kraftig mekanisme for personlig vekst. Vi gir oss selv muligheten til å eksperimentere, utforske og oppdage nye veier.

Vi får verdifull innsikt og kunnskap om våre egne begrensninger og muligheter. Vi lærer hva som fungerer og hva som ikke fungerer, og kan dermed justere oss selv. Når vi tør å gjøre feil, utvikler vi en vekstorientert mentalitet og blir mer motstandsdyktige i møte med utfordringer. Feil gir oss verdifulle læring som vi kan ta med oss videre på vår vei mot suksess. 

Bygg team

Jeg mener at det å skape et miljø der det er trygt å feile er avgjørende når du skal lede eller delta i en gruppe. Når deltakerne i en gruppe oppfordres til å tørre å feile, skapes det en atmosfære preget av tillit og støtte. Medlemmene kan åpent dele sine ideer og eksperimentere uten frykt for å bli dømt eller latterliggjort. Dette åpner døren for kreativitet, innovasjon og samarbeid. Når vi som deltakere vet at vi ikke vil bli straffet for feil, blir vi mest sannsynlig bedre rustet til å oss utfordringer og bidra med vårt fulle potensial.

Så neste gang du befinner deg i en ny gruppe, hvorfor ikke foreslå noen teaterleker som icebreakers? Det er bra for å skape trygghet og tillit i gruppa. Og så er det veldig gøy da.


Tips om øvelser

Trenger du noen øvelser så finnes det heldigvis noen flinke folk som allerede har gjort arbeidet med å samle noen gode øvelser. Du finner dem her

Så kom deg ut, ta noen sjanser, gå på trynet og ha det gøy - kanskje du blir kveldens Kjetil!

 

Målgruppe

Abonner på vårt nyhetsbrev