Lillelørdag logo
Aktuelt

Hver onsdag kl 19 - Vår 2021

Trenger du faglig påfyll? Lillelørdag er en møteplass for alle slags scenefolk. Her er aktører fra alle kanter av landet invitert til en felles digital møteplass. Zoom inn onsdager kl 19.00!

På Lillelørdag kan du få med deg foredrag, mini-seminarer og verksteder. Du finner informasjon om ukas tema her på Scenefolk, og på Facebook-sidene til alle arrangørene. Som regel er det direkte innlogg, men noen ganger kan det hende at det er påmeldingsfrist. Det vil det bli opplyst om i arrangementet.

Lillelørdag er gratis for alle deltakere.

 

PROGRAM VÅREN 2021:

 •  Oppstart Lillelørdag etter sommeren er 25. august kl 19.00

Arrangementer som har vært:

 

 • 02.06: SOMMERAVSLUTNING LILLELØRDAG 

 • På onsdag blir det avslutning på denne sesongens Lillelørdag. Denne gangen stiller vi opp med den alltid morsomme aktiviteten, Quiz! Her blir det spørsmål i de fleste kategorier, så her er det muligheter for alle å bidra. Deltagere blir delt inn i grupper, og hvem vet, kanskje vanker det en premie på den gruppen som vinner. 

 •  
 • 26.05: HVORDAN SKRIVE EN GOD SØKNAD

 • For mange kulturarbeidere vil den byråkratiske delen av å skape teater og underholdning være litt overveldende. Søknadsskriving og budsjetter blir plutselig en veldig viktig del av arbeidet som kunstner og det kan nesten føles som om ikke selve kunstprosjektet er like viktig lengre. I dette kurset vil jeg gi dere en total innføring i hvordan sette sammen en god søknad! Vi vil gå igjennom søknadsmuligheter i forhold til amatørteaterfeltet, hva skal man vektlegge i søknaden, samarbeidspartnere og budsjettet. I etterkant av kurset vil kursdeltakerne få tilsendt powerpoint hvor all informasjon ligger fra kurset. 
 •  
 • Camilla Svingen, daglig leder og kreativ produsent SYV MIL ( www.syvmil.no ) Syv mil er et produsentkompani som samarbeider med det frie scenekunstfeltet i Bergen og Norge. Vi samarbeider med samtidsdans- og teater,  musikere og scenekunstnere knyttet opp mot produksjoner og turnè. I denne sammenhengen arbeides det tett opp mot institusjoner, arenaer og utøvere med kontrakter og tilrettelegging. Vårt arbeid handler om alt fra første planleggingsfase med søknader, rapporter, budsjetter og samarbeidspartnere. Selve produksjonen med kontrakter, markedsføring, koordinering, forhandlinger, turnèplanlegging og salg. Camilla har lang erfaring innen prosjektledelse, produsentarbeid, rådgivning, kulturpolitisk arbeid, scenekunstproduksjon, og som gründer og programansvarlig for Mini Midi Maxi - internasjonal teaterfestival og Syv mil. Tidligere daglig leder hos Proscen Produsentenhet for scenekunst, hvor hun utviklet nasjonale prosjekt som Grunnkurs for produsenten, PRO-Produsenten og Slipp. I tillegg til å arbeide i SYV MIL AS var hun økonomiansvarlig for Bergen Senter for Elektronisk Kunst. Camilla har et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk innenfor scenekunst for barn og unge, samtidsdans- og teater, figurteater, residenser og organisasjoner. Utdanning innenfor teatervitenskap, Produsentkunnskap for Scenekunst, Digital kultur og Litteratur.
 • 19.05: FARGEBEVISST CASTING - i amatørteater og historiske spel 

 • Vi inviterer til en åpen samtale med skuespiller Hina Zaidi, for å
  belyse tema knyttet til en mangfoldig rekruttering i amatørteatre og
  historiske spel. Vi vil diskutere begreper, utfordringer og ikke minst
  hva vi har å vinne på en mangfoldig representasjon i kulturlivet.
  Samtalen styres av daglig leder i Buskerud Teater, Herman Bernhoft.

  Hina Zaidi er skuespiller, barnevernspedagog og bokseinstruktør. Hun
  spiller for tiden i forestillingen Tigerbussen har teater i magen med
  Tigerstadsteatret.

  Det er lov å bare lytte, det er lov å stille spørsmål, det er lov å syns
  det er utfordrende å snakke eller mene noe om - velkommen!

 • 12.05: FORTELLERKUNST/Å FORTELLE FOR BARN - Kirsti Sæther

 • Hvordan kan vi fortelle til dagens barn og unge? Den muntlige fortellinga har alltid levd i og mellom oss mennesker. Det muntlige har en unik evne til å gripe oss og dra oss inn i historiene. Hvorfor er det slik? Hvordan opplever dagens unge møte med den muntlige fortellinga, de som hver eneste dag møtes av utallige uttrykk og kontinuerlig stimulanse fra ulike medier. Gjennom dette minikurset får deltakerne innblikk i hvordan de kan bruke det muntlige i møte med barn og unge. Vi skal arbeide praktisk og sammen finne verktøy som kan gjøre oss til bedre fortellere!

  Vi skal arbeide praktisk, og det er viktig at du har litt plass rundt seg, slik at du har mulighet til å bevege deg, i tillegg til å sitte foran skjermen.

  Kursholder er Kirsti Sæter. Kirsti er forteller og sanger, produsent for Vinterfestspill i Bergstaden og museumspedagog ved Rørosmuseet.

 • 05.05: OM Å SKRIVE SAMMEN - Ketil Kolstad

  Trykk på denne lenke for å finne PP

 • Har du opplevd å skrive sammen med andre, eller ønsker du å prøve det? Å skrive en scenetekst kollektivt (med en annen, eller flere) kan være både givende og utfordrende for dem som er involvert. Men deler man felles mål og har et samarbeid hvor det er høyt under taket, ja, da kan det bli en spennende prosess og resultat. Foredraget passer for dere som skriver sammen i revygrupper og spel, men også andre typer scenetekster. Få gode tips til både skriveøvelser og praktisk gjennomføring. Vi håper også at dere vil bidra og dele av egne erfaringer.  

  Om Ketil Kolstad
  Ketil Kolstad (46) er utdanna skuespiller og forfatter, og jobber for tida frilans som dramatiker, instruktør og skuespiller med base fra Kongsberg. Han har tidligere vært bl.a. teatersjef ved Turneteatret i Trøndelag. Han er godt kjent med amatørteatermiljøet, og brenner spesielt for barn og unge. Ketil er aktuell med flere prosjekter, blant annet har han i år premierer på et totalteater-spel og en korona-komedie som han har skrevet på oppdrag fra et teater i Danmark. Til høsten blir det mest sannsynlig premiere både på scene og skjerm for familiemusikalen «The Time of Nick» i New York, og han arbeider med å ferdigstille et manus som vil få premiere på et norsk regionteater i 2022.
 •  
 • 28.04: DYREDAGEN 
 • Gjennom flere Lillelørdag har ulike husdyr vært med på lasset. Denne gangen er det dyrene som er i fokus. Ta med husdyret ditt og kom. Men fortvil ikke om du ikke har katt, hund eller undulat. Danser og koreograf Ola Stinnerbom vil sørge for å gi deg noen innspill til arbeid med dyrebevegelser, og sammen skal vi lære bevegelsene til Villgåsa.
 • 07.04: DIGITAL HUMOR  

 • Vi lever i en digital hverdag. For å få spilt revy, teater og musikk må vi på den digitale scenen. Når vi ikke får fylle salene med publikum, må vi filme og legge det ut på nett. I tillegg blir årets semifinaler i NM i Revy sendt digitalt, og da er det mange som kanskje må ta nye opptak av innholdet, da de deltakende numrene må være helt ferdige for visning. Men hva er egentlig viktig å huske på når vi skal ta opptak av revynummer?

  I denne lillelørdagen vil vi sammen med produksjonsselskapet Camerat og Espen Nilsen Holtan prøve å svare på spørsmål dere har når det kommer til digitalt innhold. Norsk Revy har brukt Espen gjennom mange år i forskjellige prosjekter. (NM i revy, regionale revyfestivaler) Espen er daglig leder i Camerat, et produksjonsselskap som leverer film, animasjon, streaming og foto. I revysammenheng har Espen vært ansvarlig for storskjermproduksjon på Høylandet og i Olavshallen gjennom mange år, og også vært involvert i utvikling av Humorportalen og produksjon av flere digitale revyfestivaler i 2020. 

 • 14.04: KUNSTEN Å DRAGGE - kjønn og kjønnsroller på scenen"

 • Foredragsholder var Remi Johansen Hovda. I foredraget ble det snakket om unge menneskers forhold til kjønn, ikke-binære unge, men også karakterer i skuespill og i dramatikken. Foredraget passet fint for alle som jobber i kulturskoler, med barn og unge, instruktører, skeive og ikke-skeive ungdommer! 
 • 21.04: MANUSRETTIGHETER - Dramas v/Rebekka Midgaard

 • Rettigheter til manus eller musikk er en problemstilling som dukker opp når man skal sette opp en amatørteaterforestilling, enten man er en revygruppe, et barneteater, en kulturskole eller noe helt annet. Lurer du på hvilke muligheter du har for å sette opp et stykke, hvordan du skal gå frem, hva det koster og hvilke tilpasninger eller endringer du kan tillate deg å gjøre? Er det for eksempel lov å streame en forestilling?

  DRAMAS er et tjeneste som driver med manusformidling og rettighetsklarering for norsk amatørteater. På dette webinaret gir de en innføring i hva de kan være behjelpelige med, ulike retningslinjer for rettighetshåndtering, og gode råd og tips til amatørteatergrupper som vil sette opp en forestilling. Det blir også muligheter for å stille spørsmål.

 

TEKNISK FORBEREDELSE

Du kan være med både via datamaskin eller en smarttelefon – det foregår på plattformen zoom. 
Hodetelefoner – kan være fordel om du er i et rom med gjenklang eller uro.

Ikon Lillelørdag

 

Hvorfor Lillelørdag?

Covid-19 har ført til at folk som trives foran, bak og på scenen også har tatt turen til digitale møteplasser. Dette er nå satt i system, og vi har innført en felles møteplass med ukentlige nettmøter som går hele året, kun avbrutt av ferier. Lillelørdag er en gammel betegnelse som ble brukt når folk kom sammen til et festlig lag midt i uka, på en onsdag. Når det skal inviteres til en digital festanledning er Lillelørdag et naturlig navn.

Initiativet kom fra Buskerud Teater og Hålogaland Amatørteaterselskap, Norsk Revy og Vestlandske Teatersenter. Etter jul ble også Teater i Fjellregionen med på arrangørsiden. Her følger en lite referat fra et planleggingsmøte:

Hanne Brincker: Vi har behov for felles møteplasser i amatørteaterfeltet, og det er en faglig utfordring å kunne arbeide på digitale plattformer. 

Pål: Å dele erfaring og bygge nettverk mellom folk som driver med revy, spel, teater og dans på frivillig basis er svært viktig. Dette fordi scenekunst er en kunstform med mange involverte - og det krever gode rammebetingelser, og en venn du kan ringe når det blir utfordrende. 

Jeanette: For våre medlemmer som bor ulike steder, og ofte må reise langt for å gå på kurs, så liker vi å være med på dette konseptet der medlemmene får et takeaway tilbud. 

Randi: Da Covid 19 traff hadde vi allerede et digitalt tilbud, men vi har opplevd at det er få som melder seg på. Vi trenger derfor dette samarbeidet for å samle alle modige aktører som tør tråkke de nye digitale stiene. 

Relatert organisasjon

Norsk Revyfaglig Senter

Kompetansesenter for revy, med servicekontor for revygrupper. Arrangerer NM i revy og har samarbeid med ni regionale revyfestivaler om "Veien til Høylandet". Drifter Humorportalen.

Buskerud Teater

Kompetansesenter for teater og kreativitet i Buskerud fylke. Tilbyr instruksjon og deltakelse i scenekunstprosjekter. Drifter et kostymelager som tilbyr utleie av kostymer.

Vestlandske Teatersenter

Kompetansesenter for teater og drama. Driver teaterskole for barn og unge og tilbyr øvingslokaler.

Teater i Fjellregionen

Interkommunalt kompetansesenter for drama og teater i Nord-Østerdalen. Tilbyr kompetanse i produksjon, instruksjon og scenografi, og deltagelse i scenekunstprosjekter.

Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS)

HATS drifter et kompetansesenter som skal styrke og bidra til utvikling av revy, teater og andre sceniske uttrykk.

SceneFolk

Nettverksorganisasjon med medlemmer som arbeider for og med det frivillige scenekunstfeltet.

Abonner på vårt nyhetsbrev