Bokomslag grønt pg grått med mennesker
Foto: Anne Helgesen
Informasjon

Drama for barn - teatrets sjel

Vi har brukt ni år på å gjennomføre prosjektet Drama for barn – teatrets sjel, som nå har blitt til bok. Vi har vært to forskere og forfatterne, Anne og Petra Helgesen, og ja; vi er mor og datter.

En rød juletråd

I forskningsprosjektet har vi redigert 15 bind med historisk barnedramatikk fra tidsrommet 1906 til 2006. Vi har brukt Nationaltheatret og Sverre Brandts Reisen til julestjernen som vinkling og som rød tråd i fortellingen om den norske barnedramatikkhistorien. Det har vært spennende og gitt oss mange overraskelser. 

Reisen til julestjernen i sorthvitt på scenen
Foto: Ukjent Eier: Teaterarkivet ved Univ. i Bergen

Store endringer med tiden

Ludvig Holberg skrev Danmark-Norges første skuespill for barn allerede i 1724. Julestuen handler om en dansk families romjulsfest, der barna gleder seg over julebukkopptrinn og panteleker, mens deres mor planlegger utroskap med en kjekk ung mann i nabolaget. Fra 1867 ble dette det mest populære skuespillet når Christiania Theater inviterte til barneforestillinger. Da Nationaltheatret forsøkte å gjøre det samme i 1918, ble både anmeldere og foreldre rasende. Det gikk virkelig ikke an å vise barna slik umoral! 

Dramatikk også utenfor scenen

Barneteaterforestillingen Reisen til julestjernen av Sverre Brandt hadde premiere i 1924. Det ble en kjempesuksess. Publikum elsket den vakre og religiøse forestillingen som Nationaltheatret har satt opp 25 ganger. Sverre Brandt selv sørget for at forestillingens kulisser ble gjemt i teatrets kjeller under den tyske okkupasjonen. Da freden kom, og Julestjernen ble hentet fram igjen fikk forestillingen status som et nasjonalt symbol. En slik suksess blir lett altfor dominerende, og det førte også til at stykket møtte motstand. Teatersjef Arild Brinchman fikk destruert og kastet kulissene på begynnelsen av 1970-tallet. Han mente Julestjernen var avleggs og borgerlig propaganda, men hans etterfølger Toralv Maurstad, sørget for at stykket ble gjeninnført i 1985. 
I 1993 tok daværende teatersjef Ellen Horn initiativet til en fornying av Sverre Brandts juledrama. Hennes datter Kjersti Horn laget en så forandret variant av Brandts stykke i 2016 at Brands arving ikke vil gi Nationaltheatret rettigheter til flere oppsetninger.

To kvinner i profilbilder
Foto. Anne M. Helgesen

Lansering

I denne artikkelen har jeg vist et lite utdrag av de dramatiske begivenheter som boka vår byr på. Jeg ble opptatt av kulturformidling for barn i løpet de 17 år der jeg lagde radioprogrammer for barn på NRK, dukketeater i Dukkenikkerne og i Katta i Sekken, og tok doktorgradsstudier i teatervitenskap. Petra har heldigvis arvet denne interessen. Hun har tatt master i Litteraturvitenskap, vært redaktør i et barnebokforlag og jobber nå som litteraturformidler i Foreningen Les! Vi er så heldige at Vidarforlaget lanserer det store bokverket, som er en analyse og en historisk framstilling av den norske barnedramatikkens utvikling, på Nasjonalbiblioteket 14. oktober kl. 16.30. Dette arrangementet strømmes. Sjef på Nationaltheateret Kristian Seltun, instruktør Kjetil Bang-Hansen, dramatiker Lars Vik og leder for Norsk Barnebok Institutt Kristin Ørjasæter skal diskutere vårt forskningsarbeid og betydningen av dette.

 

Relatert organisasjon

Kattas figurteater-ensemble

Abonner på vårt nyhetsbrev