Dame med munnbind
Blythe Olson, amerikansk sirkusartist og instruktør
Foto: HATS
Nyttig info

Øvinger og smitteverntiltak

Det er viktig at kulturlivet ikke stopper opp, og at barn, unge og voksne får fortsette med øvinger og møter. Ting er ikke helt som før, enda, vi må bare rette oss etter de nye “korona-instruksene”, og følge råd og tips som vi kan hente fra mange kanaler. Flere har utarbeidet fine og oversiktlige råd:

Det er åpnet opp for flere aktiviteter innenfor smittevernreglene. Det er viktig å holde seg orientert i hva som gjelder for frivillige organisasjoner til enhver tid. Det kan man finne blant annet i veilederen til Frivillighet Norge.

Frilynt, Norsk Amatørteaterforbund og Noregs Ungdomslag har i samarbeid utviklet flere fine plakater som er enkle og oversiktlige. De kan også være fine å printe ut og henge opp der dere øver. 

Smittevern for teaterøvinger

Smittevern for danseøvinger

Smittevern for aktivitet i ungdomslaget

Et godt tips er å lage lister for å registrere hvem som har vært på hver øving, og alle som er innom, da har man kontroll.

Føles det ikke helt greit å starte opp med øvinger for fullt igjen riktig enda, så finnes det mange måter å gjøre det litt alternativt på. Sjekk listen, og se om det er noe dere kan gjøre for å få i gang øvinger igjen.

 

Logo med djevler og mann med briller
Foto: Erlend Engan Logo: Lånkerevyen

Flere lag setter opp revy for tiden, og vi slo av en prat med Lånkerevyens tekstforfatter og regissør, Erlend Engan, da de har en forstilling nært forestående, og spurte litt om hvordan de har gjort det på øvingene sine i år:

Var dere noen gang i tvil om dere skulle sette opp revy i år? 

Nei, vi var aldri i tvil, vi bestemte oss tidlig for at vi skulle lage revy i 2020, da vi skjønte at dette kom til å bli langvarig. Men vi visste ikke om det ble forestilling på vanlig sted, om vi måtte tenke alternativt, eller om det måtte bli digitalt. Så vi har vært veldig spent! 

Har dere gjort noen endringer på øvingene?

Vi har vært tydeligere i planleggingen. Vi legger opp til at ikke alle møter på hver øving, slik at det ikke trenger å være så mange sammen på en gang. Og i nummer der folk har nærkontakt, er det en tanke bak hvem det er. Vi er så heldig stilt at veldig mange i revylaget allerede hører til samme husholdning, og det kommer godt med i denne situasjonen. Dette er nok ganske likt i mange revylag rundt om i landet: enten er man sammen i utgangspunktet, eller så blir man sammen underveis, det er min erfaring.

Ellers følger vi reglene om å ikke komme på øving hvis man har symptomer, vi har sprit tilgjengelig, og vi holder avstand. Det er heller ikke mange “klinenummer” med i årets revy, for å si det sånn, hverken med eller uten familie. Dette er liksom året vi dropper det!

Det er også viktig å tenke over de små tingene. Ha et fast glass å drikke av, huske hvor man har satt sitt glass, ting som er greit å tenke på ellers og, men som blir viktigere i denne tida nå. Det handler om å ikke utsette seg for unødvendig risiko. 

Andre tiltak? 

Vår hjemmescene har plass til 130 publikummere til vanlig, med bordoppsett, men med smitteverntiltakene nå så hadde dette lokalet blitt for lite. Derfor endte vi opp med med å flytte forestillingene til Kimen kulturhus, og der har vi faktisk aldri spilt før. Så det måtte altså en pandemi til for at vi skulle spille på et av de flotteste kulturhusene som finnes.

Har det kommet noe positivt ut av dette?

Ja en av de positive følgene er jo at vi har kommet oss i Kimen kulturhus. Vi tiltrekker oss også kanskje et utvidet publikum siden vi nå er i mer sentrale strøk, publikum som ikke har sett oss før. Og så tenker vi at det kan ha en smitteeffekt på lokalsamfunnet, at folk går ut på revy, og så tar de kanskje en tur ut på byen eller på restaurant etterpå siden vi ikke kan tilby det hos oss nå, og det bidrar til at andre kan få en god effekt av dette også. 

Og man blir vant: nå har det gått så lang tid, så mange av smitteverntiltakene tenker vi ikke på lenger, de har blitt den nye normalen.

 

 

 

Relatert organisasjon

Frilynt

Medlemsorganisasjon for grupper og lag med hovedvekt på kultur. Tilbyr aktiviteter til barn og unge innenfor film- og teater. Arrangerer årlig sommercamp og NM junior Teatersport.

Norsk Amatørteaterforbund

Medlemsorganisasjon for teaterlag og enkeltpersoner. Drifter festivalen Teaterdagene og NM i Teatersport™. Tilbyr økonomisk støtte og forsikring.

Noregs Ungdomslag

Kulturorganisasjon for folkelige kulturtradisjoner. Har medlemslag i heile landet. Mange driv også med teater og dans. Tilbyr instruktøropplæring og gjesteinstruktørar.

Abonner på vårt nyhetsbrev