Dans

Folkedans i ny drakt

Programmet Bygda dansar kan høres noe gammelmodig ut, men her skjuler det seg noe aktuelt.

Kort fortalt så er Bygda Dansar et treårig folkedanseprogram med opplæringstiltak og kurs på skoler og fritidsarenaer. I tillegg er det et talentutviklingsprogram, der de unge som tar tenning på dansen kan være med å arbeide mot et scenisk mål. Dette programmet eies av Norsk Senter for folkemusikk og folkedans, og organiseres som prosjekt i ulike fylker med forskjellige samarbeidspartnere. Prosjektkoordinator i Bygda Dansar, Stine Trondsdatter, forteller at fylker som vil være arrangører kan melde seg. Mens program-aktivitetene i Troms snart er ved veis ende, så var det i Hordaland i gang med besøk på skoler i bare 2,5 måneder før korona-nedstengningen satte en stopper for dansen.   

Kalde mønster og varm dans

I skrivende stund skal prosjektet i Troms, som har navnet Arktisk takt, ha premiere på en nylaget film med tittelen Kalde Mønster der Sigurd Johan Heide har regien. At Artisk takt valgte film som enav sine utrykksmåter kunne vel ikke ha vært bedre slik korona-situasjonen er nå. Snart tre år er gått siden Arktisk takt kom for å gjøre ungdom oppmerksom på sin egen unike immaterielle kulturarv i folkedansen fra Troms. Prosjektet besøkt mange skoler, danset med flere hundre ungdommer, avholdt 16 dansesamlinger, lagd én forestilling, og nå gleder vi oss til å ta dere med inn i dansefilmen Kalde mønster. Om Filmen sier de selv at det er en  episodisk novellefilm der samspillet mellom ungdommene i filmen er sentral, både som medmennesker og dansere. Nærhet, rytmikk og kraften i dansen er de sentrale elementene. Handlingen er underbygget med sitat fra eldre kilder og intervju om dans i Troms og områdene rundt.  Musikk av Benjamin Mørk, og trioen Julie Alapnes, Kristian S Olstad og Mariann Torset.

God kritikk
I filmanmeldelsen som teaterkritiker Anki Gerhardsen har skrevet for Nordlys står det: Dette er altså ikke en brukermanual, en forklarende slik-gjør-du-det-film. Det handler mer om å skape et stort rom for å tenke over alle jentene og guttene, kvinnene og mennene som gjennom generasjon etter generasjon har revet seg løs fra hverdagens harde slit for å la seg bli del av de samme melodiene og de samme rytmene, mange på akkurat de samme dansegulvene. For hvis vi ikke tenker over det og bringer det videre, forsvinner en stor del av vår erfaring: Den kroppslige, den nonverbale, kanskje erotiske, kanskje drømmende delen av menneskelivet her nord. Heides film er sånn sett både en vakker, meditativ kunstopplevelse og en viktig historieleksjon.

Under denne teksten ser du teaser fra filmen

 

 

Relaterte støtteordninger

Støtte for frivillig teateraktivitet: Kulturrådet

Tilskuddsordning "Amatørteateraktivitet i grupper" er for voksne over 18 år som driver med amatørteater. Ordningen inkluderer ulike performative uttrykksformer som for eksempel musikkteater, performance, dans, impro, laiv/rollespill, revy eller nysirkus.

Frister
3. mars kl 1300
Aldersgruppe
Voksne
Søknad
Digitalt søknadsskjema

Støtte til kurs, aktiviteter og forestillinger: Frifond teater

Frifond teater støtter frivillige prosjekter i grupper som ønsker å drive med ulike former for teateraktiviteter for og med barn og unge. Det kan være snakk om laiv, impro, nysirkus eller mer tradisjonell teateraktivitet. Gruppen må være på mer enn tre personer, og 1/3 av deltakerene må være under 26 år.

Frister
Løpende
Aldersgruppe
0- 26 år
Søknad
Digitalt søknadsskjema
Relatert artikkel

Abonner på vårt nyhetsbrev