Mange mennesker på en scene i klynge
Foto: Humorfestivalen i Heim
Intervju

Rekordstor oppslutning i revymesterskap

Humorfestivalen i HEIM er en viktig møteplass for revygrupper og mesterskap i revy. De har 10 års jubileum, og i år er det en digital festival. Vi snakket med en engasjert og travelt opptatt festivalsjef, Svein Waade, idet resultatene fra juryen, om hvem som går til finalen, kom inn.
mann med mikrofon
Foto: Svein Waade

Kan du fortelle litt om festivalen?

Vi startet i 2002, og har arrangement annethvert år, så vi feirer 10 år med forestillinger i år. Festivalen er en happening for hele bygda, og vi finner på mye tull. Vi har strikka 600 meter skjerf, satt opp kilometer med blomsterkasser, båret vann ned til fjorden. Ambisjonen vår er å styrke revygruppene, og revymiljøet i Midt Norge.

Et steg på veien til NM

Festivalen er en av de ni regionale festivaler, som kvalifiserer nummer direkte til norgesmesterskap på Høylandet. Vi har samarbeidet med Norsk Revy hele tiden, og vi har en god formel på dette. Revylagene er positive til at de får prøve seg på en tryggere, og litt mindre scene før de tar steget til scenene på Høylandet. 

Så kom koronaen, hva gjorde dere da? 

Vi bestemte oss faktisk før regjeringen la ned forbud, om å stoppe festivalen. Vi var i ferd med å skrive under avtaler, og kontrakter for 500 000 kroner lå til underskrift. Lyd og lys, telt bestillinger, ja de store tingene, de ventet bare på signatur. Men vi holdt litt igjen for å se hvordan det gikk. Vi brukte magefølelsen, og det føltes helt feil, så vi avlyste. Det hadde vært krise for oss hvis vi hadde hatt utgifter på 5-600 000. Vi har normalt et budsjett på 1,7 millioner, med alt som foregår, fester, forestilling, billetter, salg og mat. Et ganske omfattende prosjekt, så derfor var det viktig for oss å stoppe i tide. 

Når kom dere på ideen om å arrangere en digital festival?

Ideen om å lage digital revyfestival kom ikke fra oss, men fra Norsk Revy. Vi var i tvil. Vi mottar rundt 100 videoer til hver festival til inntaks juryen, og når vi ser på de videoene så er kvaliteten på selve filmene veldig variabel, og ikke egnet for offentlig visning. Og før de kommer til festivalen har vi en person på regi som kontakter revylagene, og hjelper de med forbedringer, og vi har skuespillerkrefter som hjelper de når de kommer hit. Dette gjør at det ofte er et kvalitetsmessig bedre nummer gruppene står på scenen med. Vår skepsis og tvil var altså knyttet til kvaliteten på videoene, og om de ga publikum en god opplevelse. Men Norsk Revy foreslo at vi skulle snakke med revylagene. Vi hadde møter, og revylagene var veldig positive. Og da sa vi at, klart hvis vi kan gjøre noe, så gjør vi det! Vi fikk da inn 126 videoer!! Vi har aldri fått inn så mange før. Det er fra 27 eksterne lag, og 28 med oss. 

Program:
19:00 - 19:45 Oppvarming 
20:00 - 21:15 Finaleforestilling 
21:15 - 21:30
Prisutdeling

Du finner sendingen på humorportalen.no/humorheim

En annerledes finalerunde

Normalt plukkes det ut 60 nummer til deltagelse på festivalen i tre innledende forestillinger, der det velges ut 20 numre til en finaleforestilling. I år er det 49 numre som konkurrerer om de gjeveste prisene. Alle de 27 lagene som leverte inn video, fikk med et nummer blant de 49 som ble plukka ut. Vi er opptatt av at de som sender inn nummer, skal få bli med. Alle blir vurdert av juryen, og alle får tilbakemeldinger fra oss, med juryens kommentar. De innledende rundene er det bare fagjuryen bestående av Hanne Vilja Sagmo, Egil Johnsen og Pål Hasselvold som får se, mens finaleforestillingen med 17 nummer vil bli vist på den digitale festkvelden. Frode Eggen er konferansier, og vi tror det kan bli ei trivelig stund. Det blir ikke like bra som det blir på scenen, men alle skjønner hvorfor.

Hvor kan publikum møte opp?

Vi streamer helt åpent, uten noe adgangsproblematikk, så alle som vil skal få se det. Vi oppgir et Vippsnummer hvis noen har lyst å gi noe. Det hjelper oss å få dekket litt av produksjonskostnadene. I timen før finalen fra 19.00, tar vi seerne med på litt tilbakeblikk på festivalens 10 år. Vi snakker med folk, viser litt videoer og bilder fra tidligere år. Og til slutt er det da prisutdeling, og der har vi hørt at lagene blir med oss på zoom, sånn at de kan bli med på prisutdelinga. Flere av lagene ser forestillinga sammen, og det synes vi er stas selvfølgelig.

Hvordan engasjerer dere lokalt?

Vi har sendt SMS til 600 frivillige som har vært med i disse årene, og bedt dem om å engasjere sine familier til å benke seg foran skjermen på lørdag. Det er flott reklame for kommuen og revymiljøene. Det hadde ikke vært bra for oss å miste dette året, så vi er glad for at Norsk revy pressa oss litt. Nå har vi ei ubrutt rekke av festivaler. Det hadde vært trist å stå uten den 10 ende festivalen. Vi er veldig glad for det, og vi føler at det blir en fin forestilling. Vi håper så mange som mulig vil koble seg på, og følge streamingen lørdag kl 20.00. Så gleder vi oss til å være tilbake med festival, sammen, på scenen igjen i 2022!

 

 

 

Relaterte støtteordninger

Støtte for innleie av teknikk: Kulturrom

For å imøtekomme tekniske behov fra frivillige teaterlag og kor er det en prøveordning for tilskudd til innleie av teknisk spesialutstyr.

Frister
1. hver måned
Aldersgruppe
Alle
Søknad
Digitalt søknadsskjema

Støtte for frivillig teateraktivitet: Kulturrådet

Tilskuddsordning "Amatørteateraktivitet i grupper" er for voksne over 18 år som driver med amatørteater. Ordningen inkluderer ulike performative uttrykksformer som for eksempel musikkteater, performance, dans, impro, laiv/rollespill, revy eller nysirkus.

Frister
3. mars kl 1300
Aldersgruppe
Voksne
Søknad
Digitalt søknadsskjema
Relaterte arrangement
6. jun 2020
Humorfestivalen i Heim
27. jun 2020
Revyfestival med 30 års jubileum

Ørneshallen 8150 Norge

Relatert organisasjon

Norsk Revyfaglig Senter

Kompetansesenter for revy, med servicekontor for revygrupper. Arrangerer NM i revy og har samarbeid med ni regionale revyfestivaler om "Veien til Høylandet". Drifter Humorportalen.

Abonner på vårt nyhetsbrev