Langhåret person holder maske foran ansiktet
Foto: Bragiaden
Revy

Bragiaden lar seg ikke stoppe

Bragiaden/Bragerevyen på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, er en av Norges eldste skolerevyer. Den har blitt satt opp hvert år siden første forestilling 1. januar i 1930. Selv ikke 2. verdenskrig satte en stopper for revyen, så da måtte vi finne en løsning for revyen også under korona-epidemien, sier Sofie Lauritzen, en av revyens kreative ledere.

I god korona-avstand slo vi av en prat med Sofie, om forberedelsene til årets revy.

Sofie Lauritzen

Var det snakk om å avlyse revyen?

Den var egentlig avlyst. Med lavere lovlig publikumstall, ville det ikke gi nok inntekter til at det ble bærekraftig. Vi fikk heller ikke billigere tilbud på scene og sånt, så det ble avlyst. Men tanken på at Bragerevyen skulle overleve 2. verdenskrig, og ikke korona, gjorde at vi likevel ville prøve å få det til. Det handler jo bare om å være løsningsorientert. 

Dere måtte tenke alternative løsninger i år?

Ja vi har absolutt tenkt nytt! Vi hadde jo lyst å gjøre det på scena, men det går ikke an å løse med de reglene som er nå, så da blir det for første gang Brage på nett. Lokalene på Kongsbakken er så trange, og skulle vi hatt ønsket antall deltakere, måtte vi ha hatt flere garderober, planlagt inn- og utganger på scena og holdt god avstand, og det hadde vært vanskelig å få til.

Hvordan løste dere det?

Alle årets nummer er skrevet for film, og er spilt inn på forhånd. Og de som er med i år er elever fra drama og musikk, så hovedsaklig er de delt inn klassevis, i grupper med folk de er i kohort med, og som de allerede er nærkontakt med. 

Vi har hatt ei felles øvingshelg der alle aktører har vært med å spille inn musikk og lyd til forestillinga. Da delte vi opp store studio på skolen, som er et av de største rommene vi har, slik at musikk sto på den ene sida av rommet, med de mikrofonene, og drama sto på andre sida av rommet, sånn at vi holdt avstand, og fulgte reglene. Og i pauserommet hadde vi faste sitteplasser til alle. Poenget er at det ikke blir flere nærkontakter enn vi allerede har. Det føler jeg vi har klart å oppnå. Vi har også hatt forskjellige oppmøtetidspunkt. 

Det er også designet sånn at hvis noen av deltakerne skulle havne i karantene, så kan de fortsatt lage revyen hjemmefra. Siden det er videostykker som kan filmes hvor som helst, i hagen, på rommet, så er det her kun opp til kreativiteten. 

Var det audition i år?

Nei, vi gjorde en del endringer i den prosessen. De som ville være med sendte ei melding, fortalte om ting de har gjort før, og hvorfor de har lyst å være med på revyen, og det var nok til å skille ut de som er mindre engasjert, fra de som er veldig engasjert. Men vi endte opp med at vi i tillegg måtte rekruttere folk, da mange var skeptiske til digital revy. Mange var nok litt redd for at det skulle bli litt kleint med video, men jeg tror de som ble med er veldig glad for det nå. Noen vil også være med på revy for fellesskapet, og det er jo ikke helt på samme måten i år.

Men vi har klart å rekruttere ganske mange synes vi, og det er mange 1. og 2. klassinger som kan ta med revy-tradisjonen videre, så vi er trygg på at det blir revy også til neste år. Vi har hatt det kjempegøy, og vi har klart å videreføre noen av tradisjonene våre. Det har vært, og er en veldig morsom prosess, og de fleste har nok kjent på den gode revyfølelsen og fellesskapet likevel. 

Kan du nevne en typisk “Brage-ting” dere har videreført i år?

Vi har hatt midnattskriving på nett, fordi det er vanlig at vi på Brage har skriving og øving hele dagen, og når klokka er 23 eller 24 så disponerer vi ikke skolen lenger, og da drar vi ofte hjem til noen og skriver, på natta. Vi ville at folk skulle få kjenne på “Bragefølelsen” på den måten også. Så det ble ei vellykket midnattsskriving, med mye “overtrøttstemning” og det var ikke mangel på kreativitet for å si det sånn. 

Vi har også ordnet gensere og plakater i år. Det er med på å skape fellesfølelsen, og vi får et minne fra en revy som blir stående i historiebøkene. 

Er alt spilt inn på forhånd? 

Ja absolutt alt er spilt inn. Vi kunne hatt en livestream, men det koster penger, og vi satset på en ren forestilling og ikke så mye prat. Så har vi funnet en kreativ løsning på det som skjer i pausen, låter med bandet, og lederne som introduserer seg selv slik som det er på premieren, som dere vil se. 

Blir det premiere 1. januar som vanlig?

Ja! Youtube har en premierefunksjon som vi planlegger å bruke. Videoen blir lagt ut, sånn at man kan se at den ligger der, men den kan ikke åpnes før 1. januar kl 18.00. Det blir i tillegg en livechat mens revyen går, sånn at vi får litt reaksjoner under forestillinga likevel. For å få følelsen av flere forestillinger, har vi delt revyen inn i to akter, og andre akten publiseres 2. januar.

Koster det noe å se på?

Nei det er gratis. Vi har fått litt penger fra fylket, og litt støtteordninger, og vi har fortsatt litt penger fra i fjor. Men vi kommer til å ha et Vippsnummer i videoen, som også kommer til å stå på plakaten, så man kan gi revyen en liten slant hvis man har lyst, som substitutt for billettpenger, men det er helt frivillig. Men vi setter veldig stor pris på det, for det gir jo revyen bedre vilkår videre. Vi går som regel i null når det er vanlig revy, så her får vi jo nesten en liten mulighet til å tjene opp litt penger til neste års revy.

Jeg hører at du er en skikkelig ildsjel, som brenner for revy! 

Ja det kan man trygt si, det er kjempegøy med revy. Jeg er glad for at vi bretta opp ermene og fikk revyen i gang likevel. Vi er så glad for at vi fikk det til, selv om det så litt mørkt ut først. Det er som jeg sa tidligere, korona eller andre utfordringer, det handler kun om å være løsningsorientert.

Bragiaden gikk av stabelen 1. og 2. januar. Den kan fortsatt sees her: Bragiaden - En maskerade! Første akt 1. januar kl 18.00 og Andre akt 2. januar kl 18.00

Plakat Bragiaden 2021

 


 

Abonner på vårt nyhetsbrev