No Fringe Festival Bergen arrangeres 11.-14. september.
Norges første Fringe-festival, No Fringe Festival Bergen, arrangeres 11.-14. september.
SceneFolk

Norway Fringe Festival

Det finnes nesten 200 Fringe-festivaler i verden. Nå får også Norge en, når Norway Fringe Festival (NO Fringe) arrangeres for første gang i september 2017. 

NO Fringe skal være en tverrfaglig scenekunstfestival, hvor nasjonale og internasjonale artister kan presentere sitt arbeid. Når festivalen inntar Bergen til høsten håper folkene bak at den blir et utstillingsvindu og en fødestue for ny scenekunst. 

Se festivalprogrammet her. 

- Festivalens kjerne er kunsterisk frihet, forteller festivalleder Jeanette Magnussen Kjær. - Vi har fokus på det å tenke utenfor boksen, på å alternative løsninger som kanskje ikke passer inn i en "mainstream" sammenheng. Med Norway Fringe Festival ønsker vi å løfte det lokale gjennom det globale. 

Bryte skillelinjer
Mange kan ha hørt om den mer kjente Edinburgh Fringe Festival, som selger rundt to millioner billetter hvert år. Hver Fringe-festival er unik og når NO Fringe arrangeres for første gang i Bergen i september blir det en pilotfestival for å finne den norske formen. Uansett er visjonen til Magnussen Kjær klar: de skal arrangere en scenefestival som bryter med alle sjangre og skillelinjer mellom profesjonell og amatør.

- Vi har aktører fra amatørteaterfeltet som viktig målgruppe, mens profesjonelle aktører bidrar med scenekunstforestillinger og kunnskapsutveksling, opplæring gjennom workshops, seminarer, debattmøter og åpne samtaler. Med andre ord: de profesjonelle er med og løfter amatørene. Deltagelse fra internasjonale grupper – både proffe og amatører – vil bidra til å skape kontakter og relasjoner som det er vanskelig å få til ellers, forteller hun. 

Nordic Fringe Network

  • Gothenburg Fringe Festival (GOFF): 1.-4. sept. 2017
  • Stockholm Fringe Festival (STOFF): 6.-10. sept. 2017
  • Norway Fringe Festival (NO Fringe): 11.-14. sept. 2017
  • Reykjavik Fringe Festival (RVKFRINGE): 21.-24. sept. 2017

Nordisk nettverk
NO Fringe er en del av det nyetablerte nettverket Nordic Fringe Network (NFN). Dette består av Stockholm Fringe, Gøteborg Fringe, Reykjavik Fringe og nå også nykommeren i Bergen. Alle festivalene arrangeres i september 2017. Nærheten, både geografisk og tidsmessig, gir artistene mulighet til å turnere mellom de ulike festivalene slik at de får vist seg fram for et stort nordisk publikum i løpet av kort tid.

- Med nettverket får artistene utvekslet kunnskap og mulighet til å knytte kontakter. Ikke bare seg i mellom, men også med publikum. Forhåpentligvis vil dette bidra til å gjøre Norden mer attraktiv for ny scenekunst, forteller Kjær. 

Stor interesse 
Søknadsfristen for å delta på festivalen i Bergen har nå gått ut, og det har vært stor interesse for å delta. Totalt har det kommet inn rundt 750 søknader, fra både nasjonale og internasjonale artister. 

Følg festivalen på Facebook for oppdateringer. 

NO Fringe er støttet av SceneFolk. 

Abonner på vårt nyhetsbrev